Напишете дума/думи за търсене

Грижата за бебешките уши трябва да е премерена, за да не създаде проблеми

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между мидата и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение.

Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби, смазка и овлажняване на слуховия проход за предотвратяване на раздразнение. Освен това ушната кал се състои от съединения с антибактериални и противогъбични свойства.

Образуването на ушна кал по никакъв начин не вреди на детето. Проблеми е възможно да възникнат, когато стане твърда суха и се образува в прекомерно количество, като предизвиква тапи и възпаления. Тя се движи към външното отверстие на слуховия проход, като се отделя навън в малки количества. Родителите е важно да знаят, че обикновеното къпане е достатъчно за омекотяване на ушната кал и за отделяне на излишъка от нея.

Трябва да проверявате слуховия канал, като обръщате внимание на цвета на кожата и на самия секрет – при норма той е в жълто-кафяв цвят. Ако има зачервяване, жълтеникави течения, то може да говорим за възпаление на ушния канал.

Ушната кал всъщност е полезна

Веществото известно като ушна кал (cerumem), е комбинация от няколко химични вещества (включително холестерол), който е секретиран от много от същите жлези, които запазват кожата влажна и хидратирана.

Това е естествена защита от природата за ушния канал и обикновено няма причина да се опитвате да я махате напълно. Трябва да я отстраните, ако е стигнала да отвора на канала, но в никакъв случай не бива да бъркате надълбоко.

Как да почистя деликатно бебешките уши?

Никога не пъхайте памучен тампон или други почистващи уреди в ушния канал на вашето дете. Лесно може да нараните тъпанчето на бебето по този начин. Дори контактът със светлина е достатъчен, за да го нараните. Памучните тампони могат да въведат мръсотия, прах и други вредни частици по-близо до тъпанчето, и така всъщност увеличавате риска от инфекция.

Просто почистете външната част с клечка или марля. По дълбокото навлизане и обтриване на лигавицата на ушния канал само я стимулира да произвежда повече секрет. Ако все пак сте загрижени за натрупаната ушна кал, попитайте лекаря на детето за това и помолете да ви препоръча спрей. Ако има толкова много кал, че лекарят не може да види тъпанчето, той ще я махне.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как да се предотвратят ушни заболявания?

По време на къпане е необходимо да се гарантира, че водата не попада в ухото. Ако това се случи, тогава върху външния слухов канал може да се сложи памучен тампон, за да се подсуши.

След хранене поставете бебето леко изправено, така че по време на регургитация (връщане на млякото) кърмата да не попадне в евстахиевата тръба, свързваща ухото с назофаринкса. По време на разходки във ветровито време бебето трябва да носи шапка, покриваща ушите му. Шапката трябва да бъде съобразена с времето, тъй като при прегряване зад ушите се появява изпотяване, което също не е полезно.

При спазване на основните правила за грижа за ушите на новороденото и превантивни мерки, то не е застрашено и можете да бъдете спокойни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ