Напишете дума/думи за търсене

Проф. д-р Димитър Марков, д.м.н.: Българи на световно ниво и апарати последно поколение “улавят” по-рано аномалии при плода

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Последователно се оценява феталната анатомия по органи и системи - от главата до стъпалата, казва управителят на медицински център "Марковс"

- Проф. Марков, акцентът в работата ви е пренаталното диагностициране на аномалиите на плода по време на бременността, какво точно означава това?

- Акушерството и гинекологията е огромна специалност. Аз съм се съсредоточил в пренаталната диагностика на вродените аномалии. Преди 20 години имах възможност да работя в Белгия. Изкарах 2-годишна специализация в областта на пренаталната ехография, чрез която се откриват редица вродени аномалии на плода в различните срокове на бременността. Има разнообразни структурни аномалии, които могат да се диагностицират с този метод. В течение на годините и напредъка на технологиите пренаталната диагностика се разви неимоверно. Същевременно се увеличи човешкото познание в тази посока. В резултат на натрупания опит от прегледани десетки хиляди пациентки с увереност мога да заявя, че в центъра, който ръководя и в който работя, голяма част от значимите, средно големите и значителна част от малките вродени аномалии на плода могат да бъдат диагностицирани пренатално. Освен за вродени структурни дефекти ехографското изследване е и средство за преценка на риска за евентуални асоциирани генетични аномалии на плода. В значителна част от случаите анатомичните дефекти

се свързват с допълнителни

генетични аномалии

Пренаталното диагностициране на значим анатомичен дефект със сигурност покачва риска за асоциирана генетична аномалия. В този смисъл пренаталната диагностика на структурните аномалии по същество представлява средство за скрининг за генетични аномалии. За щастие, пренаталната диагностика се разви изключително много през последните години и в България. Много наши специлисти бяха обучени в чужбина. С увереност мога да заявя, че у нас има изключително добре подготвени специалисти в тази област на световно ниво.

Наскоро в София отвори врати нов медицински център - “Марковс”, който управлявам. В него акцентираме в предоставянето на здравни грижи в хода на бременността и след раждането.

- Какви аномалии могат да бъдат пренатално диагностицираме?

- Съществуват различни видове аномалии, които могат да бъдат диагностицирани в различните срокове на бременността. В ранните гестационни срокове обикновено е валиден принципът всичко или нищо. Бременността или се развива, или се прекъсва спонтанно. Първото по-сериозно изследване на плода може да бъде направено в началото и след 12-ата гестационна седмица, считано от първия ден на последната редовна менструация. Това е първият основен преглед на феталната морфология - така се нарича специализираният преглед, който оценява основните органи и структури на плода. Той може да се извърши както през корема, така и през влагалището. Чрез него могат

да бъдат изключени тежките и големи аномалии

на централната нервна система,

някои сърдечни аномалии, някои аномалии в областта на корема и предната коремна стена, аномалии на крайниците, на отделителната система - на бъбреците, на пикочния мехур и др. Тогава могат да бъдат диагностицирани и някои по-тежки комплексни малформативни синдроми. Плодът в този срок е относително малък - под 100 грама и дължина 10-12 см. Това затруднява от чисто физическа гледна точка по-детайлната оценка на феталната морфология.

- Кога се прави следващото изследване?

- С напредване на бременността плодът значително нараства и се развива. В средата на бременността около 20-ата гестационна седмица традиционно се планира вторият преглед на феталната морфология. Тогава плодът вече е 300-350 грама. В изправено положение е около 20-25 сантиметра. Огромна част от аномалиите, които подлежат на пренатална диагностика, тогава могат да бъдат изключени или диагностицирани именно в този гестационен срок.

 

- Кои са те?

- Списъкът е изключително дълъг. Правят се подробни прегледи с ехографска апаратура от висок клас. Последователно се започва от главата и се стига до пръстите на плода и се оценява феталната анатомия по органи и по системи. Това е преглед, който протича относително дълго, между 20 и 30 минути. Зависи от опита на изследователя, от позицията на плода в матката, от използваната ехографска апаратура, т.е. от фактори, които невинаги лесно могат да се контролират. Зависи също от теглото на бременната. При по-пълни пациентки оценката на феталната морфология по правило е затруднена.

Има и трети преглед в последния триместър на бременността - между 28-ата и 32-ата гестационна седмица, защото една част от вродените аномалии на плода могат да бъдат диагностицирани едва тогава.

Между 5 и 10% от вродените структурни дефекти се диагностицират чак в последния триместър

Това е прегледът, който окончателно изключва наличието на дефекти. Извършва се при плод, който е около 1000-1400 грама. Поради факта, че някои аномалии имат по-късна клинична изява, се налага извършването на тази последна трета фетална морфология. Както добре знаете, доказано е, че пренаталното диагностициране на структурните аномалии на плода значително подобрява прогнозата след раждането. По тази причина пренаталната диагностика представлява основен елемент на съвременните пренатални грижи.

- Увеличили ли са се аномалиите през последните години?

- Не мога да кажа, че има тенденция за увеличаване на броя на вродените аномалии като цяло. По-скоро значително се повиши възможността за тяхното пренатално диагностициране. Подобни аномалии се диагностицираха едва след раждането. В допълнение липсваше пълна статистика. Хората днес са значително по-добре информирани. Жените споделят в социалните мрежи.

- В кои случаи се препоръчва прекъсване на бременността?

- Според българското законодателство аборт по медицински показания може да се осъществи при тежки и несъвместими с живота аномалии на плода. Обикновено в такива случаи се търси мнение на повече от един специалист. Сформират се лекарски комисии в болниците, които вземат решения по отношение на прогнозата във всеки конкретен случай.

Във всеки етап от бременността има определени аномалии, които могат да бъдат диагностицирани пренатално. Част от тях са тежки, други са със средно клинично значение, а трети са относително по-леки, съвместими са с живота или подлежат на хирургична интервенция след раждането. В кой гестационен срок ще бъде диагностицирана аномалията, зависи изключително много от опита на лекаря и от възможностите на ехографската апаратура.

- С какви възможности разполага вашият център?

- Центърът разполага с много големи възможности по отношение на проследяване на бременността. Пренаталната ехография е широко застъпена с ехографски апарати от най-висок клас, с възможности за проследяване на детските сърдечни тонове, съвременна женска консултация и др. Всичко това е подплатено с много квалифицирани лекари, специализирали в чужбина. Ние предлагаме модерно проследяване на бременността. Използваме методи, които са клинично значими и с доказана ефективност. Не е като при нашите майки, когато тоновете се слушаха със слушалка и им казваха, че най-вероятно ще е момченце, а се появява момиченце.

- Как реагират жените, когато се установи, че бебето има аномалия?

- Съвсем естествено съобщаването на лоши новини винаги е свързано с тревога и разочарование у бременната. В подобни случаи наблюдаващият лекар трябва да подходи с максимално внимание и разбиране.

CV

Проф. д-р Димитър Марков, д.м.н., управител, консултант и акушер-гинеколог в медицински център “Марковс”, София. Има специализации в чужбина - в Белгия, Холандия и Франция. Автор е на над 200 научни труда в български и в чуждестранни научни издания. Участвал е в 2 научни проекта. Има над 100 участия в конгреси, конференции, симпозиуми, семинари, над 100 представени доклади, презентации, постери с резюме и над 200 цитирания на научните му публикации. Професор по акушерство и гинекология във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ