Напишете дума/думи за търсене

Детето ми е по-слабо от връстниците си. Да се тревожа ли?

Децата могат да растат по-слабички по различни причини. У някои е наследствена особеност.

Те се хранят достатъчно, не са болнави и нервни. Други пък са с по-ниско тегло, защото са загубили апетита си поради много настояване и подканване от страна на родителите. Някои не могат да ядат поради нервно напрежение. У едно дете, което се страхува от вещици, от смъртта или се безпокои, че майка му ще замине и ще го остави, апетитът може силно да намалее. Ревнивото момиченце, което по цял ден се стреми да не изостане от по-голямата си сестра, изразходва много повече енергия и не е спокойно дори по време на ядене. 

За съжаление, по света има много малчугани, които са недохранени поради това, че родителите им не могат да намерят или нямат материална възможност да набавят подходяща храна. Съществуват някои хронични заболявания, причинени от недохранване. Но децата, които отслабват по време на болест, обикновено възстановяват бързо теглото си, ако не ги насилват да ядат, преди да са възвърнали апетита си.

Причините за слабост, за изоставане на теглото и лесно уморяване са по-често емоционални, отколкото свързани с физическо заболяване. Ако вашето дете е нервно или подтиснато, консултирайте се с детски психолог и говорете с учителя му. Във всеки случай е разумно да помислите за неговите отношения с вас, с братята и сестрите, с приятелите му в училище. Никога не го насилвайте да се храни.

За някои деца е по-добре да ядат по-малко, но често.

Здравото дете може да е слабо, въпреки големия си апетит и да е просто такова по натура. В много случаи малчуганът предпочита относително по-нискокалорийни храни, като зеленчуци, плодове, и не обича тежките десерти. В такъв случай можете да прибавите повече сметана, вместо мляко към кашите и крем супите. Можете да слагате повече масло на зеленчуците и хляба. Тези промени трябва да стават постепенно, за да може храносмилателната система да се приспособи към увеличените количества мазнини. Ако детето не иска, не правете тези промени — това само ще влоши апетита му.

Прибавянето на сметана и масло към храната на дете с лош апетит само в редки случаи може да му помогне да напълнее. Ако вашето дете е слабичко още от раждането, но наддава умерено всяка година, успокойте се и го оставете. Вероятно то е такова по натура.

Преди да дадете на детето си каквото и да било лекарство или хранителна добавка за подобряване на апетита, трябва да имате предвид, че някои от тях имат вредни странични ефекти. Поради тази причина препоръчваме да заложите на естествени средства за стимулиране, редом с балансираната диета и здравословен начин на живот.

Такива са:

Цветен прашец

Цветният прашец е суперхрана, която подобрява работата на имунната система. Има стимулиращо и адаптогенно действие. Източник е на микроелементи, аминокиселини и други ценни вещества, които компенсират хранителните дефицити на детето. Подходяща е и при анемия. Деца, които проявяват симптоми на алергичен ринит, астма и чести респираторни усложнения не бива да приемат тази добавка.

Бирена мая

Дрождите, които се съдържат в бирената мая, заедно с комплекса от витамини, минерали и аминокиселини, са отлично средство за стимулиране на апетита. Освен това бирената мая е отлично средство за насърчаване на добро физическо и умствено развитие.

Бял равнец

Равнецът е лечебно растение, което стимулира апетита и насърчава храносмилането. Запарката от билката предотвратява и елиминира чревните паразити, които често са в основата на проблема с липса на апетит при децата.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Други съвети за насърчаване на апетита у детето

Опитайте да накарате детето да пробва нови вкусове и храни, независимо дали смята, че ще му харесат.

Може да се погрижите храната да изглежда визуално привлекателна. Подходящо е да използвате оригинални форми, рисунки върху храната или чинията.

Ако детето не иска да яде зеленчуци, риба или плодове, опитайте да ги включите в различни плънки, теста или крем супи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ