Напишете дума/думи за търсене

Увреждат ли се яйцеклетките, когато държим лаптопа в скута си?

При жените отговорът е почти сигурно не

Тъй като яйцеклетките се произвеждат в яйчниците, които са вътре в тялото на жената, топлината от лаптоп или друг външен източник е малко вероятно да бъде толкова интензивна, че да повиши температурата достатъчно, за да увреди органите и да навреди на производството на яйцеклетки.

Отговорът за мъжете е по-малко ясен

Сперматозоидите се произвеждат в тестисите, които се намират в скротума. Тъй като скротумът е разположен извън тялото, той е по-уязвим от външна топлина, отколкото яйчниците на жената. Изследвания показват, че повишаването на температурата на скротума може да понижи производството на сперматозоиди и вероятно да повлияе на способността на спермата да оплоди яйцеклетката.

Ето защо някои експерти по фертилитета съветват мъжете да избягват горещи вани и сауни, когато работят за бебе. Всички тези неща генерират допълнителна топлина около тестисите.

В проучване на Щатския университет на Ню Йорк изследователи по плодовитостта установяват, че мъжете, които стоят с работещи лаптопи в скута си в продължение на един час, имат средно повишаване на температурата на скротума от около 5 градуса по Фаренхайт или около 2,7 градуса по Целзий. Въпреки че изследователите не са проверили дали повишаването на температурата действително влияе върху производството на сперматозоиди при мъжете, предишни проучвания показват, че дори повишаване с 1 градус по Целзий на температурата на скротума може да повлияе на производството на здрава семенна течност.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Необходими са повече изследвания, преди да можем да кажем, че лаптопите определено имат отрицателен ефект върху мъжката плодовитост. И все пак, докато работите за бебе, винаги е по-добре да играете на сигурно. Изследователите, провели проучването, препоръчват мъжете, които искат да бъдат бащи, да работят с лаптопа си на бюро или маса, но в никакъв случай да не го държат в скута си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ