Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за гениталния херпес по време на бременност

Гениталният херпес е вирус, предаван по полов път. Ако имате активна инфекция по време на бременност, можете да я предадете на вашето бебе по време на раждането.

 Като вземете предпазни мерки и получите добра медицинска помощ обаче, ще сведете до минимум риска. Възможно е да се стигне до цезарово сечение, ако имате огнище на херпес при раждане.

Гениталният херпес е полово предавана инфекция, която може да бъде причинена от два вида вируси на херпес симплекс: тип 1 (HSV-1) или тип 2 (HSV-2). Поне един на всеки пет възрастни е заразен с вируса, но много хора имат леки или никакви симптоми и не осъзнават, че го носят.

HSV-2 най-често причинява генитален херпес, който може да се появи като мехури или рани по гениталиите ви. Можете да се заразите с генитален херпес, ако правите секс със заразен партньор, дори ако няма видими рани или мехури. HSV-1 най-често се свързва с орален херпес, който причинява язви или мехури около или вътре в устата ви. Разпространява се чрез директен контакт с рани, често чрез целувка. Можете също да получите генитален херпес от HSV-1, ако вашият партньор има орален херпес и прави орален секс с вас.

Симптоми на херпес по време на бременност:

Повечето хора с генитален херпес или нямат симптоми, или имат много леки, които често остават незабелязани.Близо 90 процента от хората, които имат херпес, не го осъзнават. Симптомите, ако изобщо се появят, варират значително. Обикновено те са най-тежки, когато за първи път сте заразени, защото все още нямате антитела.

Между 2 и 10 дни след излагане на вируса може да получите червени подутини по вагината или вулвата, които се превръщат в мехури и в крайна сметка се пукат и превръщат в болезнени рани. Това състояние може да продължи няколко седмици по време на първата инфекция.

Други възможни симптоми включват:

Усещане за сърбеж, парене, болка или изтръпване в областта на гениталиите

Вагинално течение
Подути лимфни възли в близост до слабините

Болезнено уриниране

Грипоподобни симптоми, включително треска, главоболие и мускулни болки

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ще се наложи ли цезарово сечение, ако имам херпес по време на бременност?

Зависи. Вероятно ще можете да опитате вагинално раждане, ако за първи път сте били заразени с генитален херпес преди третия триместър или преди да забременеете и нямате симптоми на активно огнище (или предстоящо), когато водите ви изтекат или раждането започне. Вашият лекар ще провери за конкретни признаци на огнище, за да е сигурен. Може да успеете да родите вагинално, ако имате херпесни рани на различно място от гениталната област (например на устните).

Със сигурност ще се нуждаете от цезарово сечение, ако имате активен генитален херпес или показвате признаци, че излиза, когато водите ви изтекат или раждате. Признаците на огнище включват видими рани по шийката на матката, вагината или външните полови органи, както и симптоми като изтръпване, парене или болка.

Ако получите генитален херпес за първи път в края на бременността и кръвните изследвания потвърждават, че никога не сте го имали преди, повечето експерти препоръчват да се подложите на цезарово сечение, дори ако нямате симптоми при раждане. Това е така, защото първото огнище на херпес обикновено продължава по-дълго и е по-тежко от повторните и е по-вероятно все още да отделяте вирус по време на раждането.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ