Напишете дума/думи за търсене

Панически атаки след раждането - как да ги облекча?

Обичайно е новите майки да се чувстват претоварени през първите няколко седмици и дори месеци след раждането.

Но ако тези чувства продължават и са придружени от недостиг на въздух, препускащи мисли, сърцебиене, натрапчиви мисли за смърт, замаяност, изтръпване на ръцете или краката, гадене, зачервено лице, изпотяване или дискомфорт в гърдите, е вероятно да страдате от тревожност. Те могат да бъдат и симптоми на следродилна депресия. Вероятно е и да получавате и панически атаки.

Ако изпитвате изпитвате някой от тези симптоми или пристъпи на паника, говорете с вашия лекар. Може да се наложи да се подложите на терапия.

Можете също да опитате тези техники за самопомощ, за да предотвратите пристъпите на паника:

Премахнете кофеина

Дори малки количества в безкофеиново кафе, кола и шоколад могат да влошат тревожността. Заложете на ябълка, вместо на поредното кафе. Доказано е, че тя енергизира също толкова, колкото напитката.

Избягвайте алкохола

В началото може да ви успокои, но е вероятно да попречи на съня. Освен това е депресант, така че може да се почувствате по-зле. Освен това, ако приемате антидепресанти, те може да не работят толкова ефективно, ако имате алкохол в кръвта си. Освен това е абсолютно забранено да го употребявате, ако кърмите.

Правете леки упражнения

Бъдете внимателни с натоварващите дейности. Бързото покачване на сърдечната честота може да доведе до пристъп. Залагайте на леки и разтягащи упражнения. Правете йога и пилатес, за да почувствате баланс в тялото и душата си.

Яжте питателно и избягвайте да ходите без храна за дълги периоди от време

Промените в кръвната захар понякога предизвикват физически симптоми - като замаяност, които имитират пристъпи на паника и могат да ви накарат да се притеснявате, че имате такава.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Практикувайте дълбоко, бавно коремно дишане

Опитайте упражнения за релаксация. Имайте предвид обаче, че някои хора стават по-тревожни, ако се фокусират върху това как се чувства тялото им или се опитват твърде много да се отпуснат. Ако не харесвате начина, по който упражненията за релаксация ви карат да се чувствате, опитайте друг начин да намалите безпокойството. Например да пиете чай и да слушате музика за медитация, която да ви отпусне.

Говорете с партньора си и други близки

Кажете как могат да ви помогнат да се успокоите, преди да се появи атака. Както и какво могат да направят, ако имате такава.

Разсейвайте се

Когато почувствате симптоми на тревожност, опитайте се да не се фокусирате върху тях, защото това им дава повече сила. Вместо това приложете нещо разсейващо: обадете се на приятел, разходете се или гледайте интересна телевизионна програма, за да накарате съзнанието си да мисли за нещо друго.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ