Напишете дума/думи за търсене

Как да се възстановя по-бързо след секцио?

След цезарово сечение вероятно ще се почувствате едновременно еуфорични и претоварени от появата на новия член от семейството.

Но също така ще се наложи да се възстановявате от тежка коремна операция, ако сте преминали през секцио. Ето какво да направите, след като се приберете у дома, за да ускорите времето за заздравяване на раната.

Помолете за помощ

Ще имате нужда от помощ, след като се приберете у дома. Поискайте подкрепа от вашия партньор, родители, свекъри и приятели – или наемете бавачка, ако можете. Дайте на хората конкретни задачи, за да могат най-ефективно да ви подкрепят.

Важно е да си почивате, докато лекувате и се грижите за новороденото си. Не попадайте в капана да играете на домакиня за парад от посетители, които се интересуват да гушкат бебето ви, но не и да мият чиниите.

Приемайте болкоуспокояващи

Вероятно ще ви бъдат предписани болкоуспокояващи и лаксативи за омекотяване на изпражненията, преди да напуснете болницата. За да намалите нуждата си от тях, приемайте лекарства без рецепта по-често. Може да се нуждаете от болкоуспокояващи с рецепта до една седмица след операцията, като постепенно преминавате към такива без.

Опитайте да избегнете запека

Пийте много течности, за да избегнете запека от лекарствата, които приемате. Ако кърмите или се цедите, свикнете да пиете пълна чаша вода всеки път, когато сядате да храните бебето или се изцеждате с помпа.

Разходка

Ходенето насърчава заздравяването и помага за предотвратяване на усложнения като кръвни съсиреци. Започнете бавно и постепенно и увеличавайте активността си. След шест седмици ще можете да започнете да тренирате умерено – но изчакайте, докато вашият лекар ви даде зелена светлина.

Не прекалявайте

Избягвайте натоварващи задачи или вдигане на нещо по-тежко от вашето бебе до шест седмици. Имайте предвид, че някои неща, които обикновено са лесни за вас, сега може се усещат по-трудни. Слушайте тялото си и спрете, ако се чувствате неудобно.

Хранете се добре

Добрата, питателна храна – включително много плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, ще ви помогне да се закрепите и да избегнете запек. Продължете да приемате вашите пренатални витамини, както и добавки с желязо, ако лекарят ги препоръчва.

Въздържайте се от секс и тампони

За да предотвратите инфекция, не поставяйте нищо във вагината си, докато не получите зелена светлина от вашия лекар.

Избягвайте къпане и плуване

За да предотвратите инфекция, не се потапяйте във вода (например във ваната или плувния басейн), докато не получите одобрение от вашия лекар, което обикновено се случва след около шест седмици.

Карайте бавно при шофиране

Не шофирайте, ако приемате лекарства за болка с рецепта. Ще бъдете готови да го правите, когато приключите с приема на болкоуспокояващи по лекарско предписание и когато не усещате дискомфорт от движенията при шофиране (завъртане, стъпване на педала на спирачката, волана и т.н.). Попитайте за насоки, но повечето майки са готови да шофират до седмица, две или три след операцията.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ