Напишете дума/думи за търсене

Готово ли е бебето да бъде захранено?

Както с всички аспекти на отглеждането - наблюдавайте вашето дете, а не бройте дни по график. Наблюдавайте за тези знаци на готовност за захранване:

1. Способност да седи, да се протяга и хваща, да слага в уста ръцете си и играчки

2. Наблюдава ви докато се храните, проследява движението на вилицата от чинията до устата ви

3. Протяга се за храна от вашата чиния

4. Имитира поведението ви при хранене, като си отваря широко устата, когато и вие я отваряте. Хващането на лъжицата ви не е сигурен знак за готовност за захранване, защото на бебето може да му бъдат по-интересни шумът, формата и усещането на вашите принадлежности, вместо храната в тях.

5. Бебето може да показва и говори. Около шестия месец то има способността да казва „да” при искането на храна, като се протяга или навежда към нея и „не” - като я бута или избягва. Очаквайте различни знаци, докато бебето ви се научи да комуникира. Когато се съмнявате - само предложете, но без да насилвате.

Ако бебето ви е доволно от кърмата или адаптираното мляко, не е нужно да усложнявате живота му с твърда храна. Ако от друга страна, то изглежда недоволно след хранене, прави кратки интервали между храненията и няколко дни с по-често хранене това не се промени, може би е време да започнете.

Трябва ли да предлагате твърда храна за всеки случай? Ако вашето бебе нетърпеливо отваря уста, когато вижда лъжица с храна да се доближава до него, то вероятно е готово и проявява желание. Ако се върти, значи не е готово. Или му дайте лъжица да си играе и наблюдавайте, дали ще си я сложи в устата. Вашата непосредствена цел е да запознаете своето мъниче с твърдите храни, не да го натъпчете с тях.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Храненето с мляко ще продължава да бъде главна част от неговата диета в следващите няколко месеца. Постепенно въведете различни консистенции, вкусове и начин на преглъщане. Затрупвайки детето си с големи парчета на твърде много нови храни на веднъж, може да предизвикате отказ. В този момент твърдите храни са добавка, не заместители на гърдата или бутилката. Ако имате бебе между шест и девет месеца, което се храни с 1000 - 1200 г формула на ден, то вие може да обмислите заместване с твърда храна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ