Напишете дума/думи за търсене

Уникална операция: Лекари поставят стент на новородено с тегло 1100 грама

Два часа след като се ражда, малкият Виктор изпада в критично състояние.

Наши кардиохирурзи избират нетрадиционен и опасен метод заради преждевременното раждане

Едва поел първите си глътки въздух, Виктор трябва да се бори сърцето му да продължи да бие

Eдва поел първите си глътки въздух, Виктор вече трябва да се бори сърцето му да продължи да бие. Той се ражда недоносен в началото на 8-ия месец поради развила се прееклампсия при майка му. И въпреки че е само 1100 грама, бебето получава шанс за живот чрез уникална операция, извършена от столични лекари, които установяват, че то има вродена сърдечна малформация. Кардиолозите успяват да поставят стент на аортата

с миниатюрен размер от 3,5 милиметра

Тази сложна задача се пада на д-р Любомир Димитров, началник на Клиниката по детска кардиология. Той разказа, че бебето пристига при тях в началото на април, когато е само на 5 дни, но още на втория час след раждането му започва изпитанието. Състоянието му става критично и въпреки че го стабилизират за момент, у лекарите в Клиниката по неонатология към специализираната болница по детски болести "Професор Иван Митев" възниква съмнение за наличието на вродена сърдечна малформация. Диагнозата е потвърдена от консултант - детски кардиолог.

Състоянието на детето представлява вродено стеснение на участък от аортата на сърцето. Степента му може да варира от малко до значително, като съответно с тежестта на стеснението варира и клиниката на болестта – от "необяснима" артериална хипертония при възрастни до критично, животозастрашаващо състояние при новородени. Лечението е оперативно или интервенционално - стентиране на стеснения участък. За съжаление, значително по-щадящият неоперативен метод е приложим само при пациенти с тегло над 20 кг.

Екипът на д-р Димитров има не повече от 48 часа, за да прецени как да оперира невръстния пациент. Решението - имплантиране на стент.

Д-р Любомир Димитров и екипът му имат тежкат задача да извършат сложната операция.
Д-р Любомир Димитров и екипът му имат тежкат задача да извършат сложната операция.

За да бъдат сигурни в избрания метод, нашите специалисти се свързват с колегите си от Германия, за да обменят опит преди интервенцията, която крие огромен риск за живота и рядко се прави дори в развитите страни.

"Бяхме в много трудна ситуация - обяснява д-р Димитров. - От една страна, поставянето на стент при дете с тегло 1100 грама е невъзможно по традиционния начин през феморалната артерия поради много малкия й размер, от друга - оперативното лечение при това тегло и възраст е свързано с висок оперативен риск, както по отношение на резултата, така и по отношение живота на детето.

Избрахме нетрадиционен подход,

който се практикува в някои клиники в Европа и САЩ при пациенти с екстремно ниско тегло – палиативно (временно) стентиране на стеснения участък на аортата с коронарен стент. Неговата аорта, където е стеснението, е от порядъка на 3,5 - 4 милиметра, а ние трябва да стигнем до този участък. Обикновено това се прави през артерията на крачето, само че при еднокилограмово бебе тази артерия е изключително малка и не позволява да се сложи въвеждаща система. Затова използвахме артерия през врата, а достъп ни осигуриха детските кардиохирурзи. Имплантирахме 3,5-милиметров стент на мястото на коарктацията. Процедурата протече бързо и без никакви усложнения. След няколко дни детето се преведе в Клиниката по неонатология."

Поставеният стент ще даде време на медиците, докато бебето достигне безопасните за операция 3 кг. Но тъй като с него ще расте и аортата, имплантът ще му умалее. На този етап Виктор се развива добре, удвоил е теглото си, но тепърва му предстоят сериозни изпитания - неврохирургична операция в "Пирогов", интервенция в Клиниката по детска кардиология за отстраняване на стента и оперативно лечение на стеснения участък на аортата.

"Със сигурност бебето е малък герой

– допълни д-р Димитров. - Има деца, които още в първата година от живота си преминават през толкова много медицински предизвикателства, каквито на нормалните хора не им се случват за цял живот."

А майката на малкия Виктор благодари на специалистите, спасили живота на детето й: "Лекарите прескачат границите на възможното в собствените си професии и извършват неща, които можем да наречем само чудо".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ