Напишете дума/думи за търсене

Гръмотрън помага при проблемно забременяване

Гръмотрън, познат и като „кози“ или „магарешки“ гръмотрън, „исмаилов“ гръмотрън, наведен гръмотрън, restharrows. Латинското му название – Ononis, произлиза от гръцки език: onos – „магаре“ и onimeni – „полезен“.

В астрологията билката е покровителствана от планетата Венера, наред с лопена и магданоза. И трите растения помагат за намаляване на подувания и проблеми с пикочните пътища. Гръмотрънът е познат още по времето на древните гърци – 4 в. пр. хр., описан е от лечителя Теобрастос. Той разказва, че коренът е предпочитано лакомство на децата, защото има сладък вкус.

Билката расте на малки, ниски храсти, които имат визуална прилика с мащерката, но цветовете и листата са по-големи. Широко разпространена в Европа – от Великобритания до Северна Африка. Среща се в някои части на Азия.

Всъщност гръмотрънът е многогодишно тревисто растение, което достига до 60 см. Има разклонено, бодливо стъбло, листата му са остри, бодливи, жилави и с наситен тъмно-зелен цвят. Цветовете напомнят по форма и цвят тези на цветето „дамско сърце“ (Dicentra), но двете нямат нищо общо. Гръмотрънът е от род бобови, годно е за консумация – може да опитате цветовете, листата и корените му, докато дамското сърце е от род макови и има само декоративна употреба.

Корените съдържат 0,20% етерично масло, нишесте, захари, смоли, дъбилни вещества и до 10% минерални соли. Смята се, че биологично активните вещества са изофлавоновите гликозиди ононин, който при хидролиза се разлага на агликона формононетин и глюкоза, и оноспин. Сладкият вкус се дължи на гликозида ононид.

Гръмотрънът е с изразено дуаретично действие и помага на лимфната система да функционира нормално. Това означава, че повишава имунитета и общото здравословно състояние на организма. Когато лимфната система не функционира правилно, всички отпадъчни вещества, токсини и излишни течности остават в тялото на човека и започват да се натрупват. Това създава риск от различни гъбични инфекции, възпалителни процеси, задържане на вода, а нивата на добрите бели кръвни телца спада.

Помага при проблемно забременяване. Ето какво да направите: сварете литър вода и към него добавете 20 гр. от гръмотръна в момента, в който течността заври. Съдът с отварата трябва да остане на котлона, докато течността в него намали количеството си наполовина. Необходимо е отварата да престои цяла нощ, след което се филтрира и се приема по 150 мл преди хранене, три пъти дневно. Лечението трябва да продължи 30, най-много 40 дни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ