Напишете дума/думи за търсене

Витамин Е е особено важен за репродуктивното здраве

Дефицитът на някои от витамините по-долу може значително да повлияе върху репродуктивните функции на жената или мъжа.

От друга страна, независимо дали имат дефицит или не, приемът им (в правилната доза!) може да подсили някои биологични процеси и да увеличи шансовете за зачеване

Витамин Е

Ключов е за поддържане на доброто репродуктивно здраве както на жената, така и на мъжа. Липсата на Витамин Е е рядко явление. Въпреки това, допълнителният му прием може да има значителни ползи при опити за зачеване.

Витамин Е има силни антиоксидантни свойства, които насърчат функцията на сперматозоидите при мъжете и подкрепят общо репродуктивно здраве при жените. За постигането на тези ефекти се използват по-високи от обичайните дози Витамин Е.

Витамин С

От особено значение за мъжкото репродуктивно здраве. Приемът на Витамин С се свързва с повишение на броя и подвижността на сперматозоидите.

Витамин С е мощен антиоксидант, който се противопоставя на токсичното въздействие на свободните радикали върху клетките. Множество проучвания установяват, че приемът на витамин С (особено в комбинация с витамин Е) подобрява броя, подвижността и дори целостта на ДНК на сперматозоидите.

Фолиева киселина (Витамин Б9)

Няма как в тази категория да не попадне фолиевата киселина, поради особено ключовата ѝ роля в поддържането на репродуктивните функции. Приемът на фолиева киселина в периода преди зачеване доказано подобрява качеството на яйцеклетката и увеличава цялостните шансове за успешна бременност. Освен това води до намаляване на риска от дефекти на невралната тръба.

До неотдавна фолиевата киселина се считаше за предимно “женски” витамин. Скорошни проучвания развенчават тази представа като показват значими ползи от приема на фолат при мъже с нисък фертилитет, по отношение на броя и подвижността на сперматозоидите.

За разлика от някои други витамини, недоимикът на фолиева киселина е често срещано състояние!

Витамин Д

Дефицитът на „ слънчевия витамин “, витамин Д, е свързан с появата на безплодие при жените. Мащабно проучване от 2019 установи, че при жени с поликистоза, подложени на яйчникове стимулация, ниските нива на вит. Д са свързани с по-ниски шансове за успешна бременност.

Витамин Д играе съществена роля и за мъжкото репродуктивно здраве. Изследванията показват, че дефицитът на витамин Д може да бъде свързан с безплодие и при мъжа и приемът му от мъже, страдащи от безплодие, води до подобрение на спермалните показатели.

Недоимъкът на вит. Д не е рядкост, дори и при напълно нормален хранителен режим. Изследването на нивата на вит. Д е рутинно в повечето лаборатории.

Витамин Б12

Данните от някои проучвания сочат, че до 25% от хората на възраст между 26 и 83 години имат ниски плазмени нива на вигамин Б12, до степен на дефицит или “почти дефицит”.

Категорично, дефицитът на витамин Б12 при жената може да бъде свързан с проблемно забременяване. Бременност може да настъпи, но при увеличен риск от повтаряща се ранна загуба на плода.

При мъжа, приемът на витамин В12 се свързва с увеличаване на броя, засилване на подвижността на и намаляване на увреждането на ДНК на сперматозоидите. Витамин Б12 , в нормални или терапевтични дози, е жизненоважен за доброто качество на семенната течност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ