Напишете дума/думи за търсене

Парашутният рефлекс се развива, когато бебето е на възраст между 5 и 9 месеца

Вероятно никога не ви е хрумвало да свържете думата "парашут" с един от рефлексите на бебето.

Парашутният рефлекс е нещо, за което трябва да знаете, за да разберете как се развива неврологичната му система.

Какво точно представлява парашутният рефлекс?

Когато бебето усети, че е на път да падне, ръцете му рефлекторно се разтягат, за да прекъснат процеса - точно по начина, по който протягате длани, когато се спъвате и очаквате падане.

Бебето ще направи това преди първата си стъпка или преди дори да изпита истинско падане и да се научи как да го смекчи. Името на този рефлекс се асоцира с парашут, тъй като помага за по-безопасно свличане на земята. Рефлексите са автоматична мускулна реакция в отговор на стимулация, а парашутният предпазва от сериозно нараняване.

 Обикновено се развива, когато бебето е на възраст между 5 и 9 месеца. Може да попитате педиатъра кога ще започне да се проявяв и как да го "тествате". 

Tест за парашутния рефлекс:

Дръжте бебето си изправено

Бързо, но нежно завъртете тялото с лице напред и надолу, сякаш пада.

Вашето бебе ще протегне ръцете си напред, често с разтворени пръсти, сякаш се опитва да смекчи или прекъсне падането.

Докато някои рефлекси изчезват с растежа, този остава и се поддържа през целия живот и то с основателна причина.

Други рефлекси:

Веднага ще забележите примитивните рефлекси на бебето. Помните ли момента, когато малките му пръсти хващат палеца ви? Наред с това, че е незабравим, стоплящ сърцето и свързващ момент, това е и рефлекс.

Докато парашутният рефлекс не се проявява, докато бебето не навърши няколко месеца, има такива, които се показват по-рано.

Коренният рефлекс

Коренният рефлекс помага на бебето да намери гърда или шише за хранене. Ако погалите ъгъла на устата му, то ще я отвори, ще обърне глава и ще следва посоката на поглаждането. Този рефлекс обикновено продължава, докато детето навърши около 4 месеца.

Сукателен рефлекс

Докоснете повърхността на устата на бебето и то ще започне да суче. Сукателният рефлекс обикновено продължава около 4 месеца. 

Рефлекс на хващане

Когато галите дланта на вашето бебе, то ще затвори пръстите си (хващане). Обикновено рефлексът на хващане ще продължи, докато навърши 5 до 6 месеца.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ