Напишете дума/думи за търсене

Kонсумирането на риба през бременността намалява с 43% опасността от екземи и дерматит

Бременните, които ядат редовно ябълки, намаляват риска бъдещото им дете да развие различни алергии и астма, сочат резултатите от изследване.

То е проведено от американски имунолози от болницата "Сент Джон" в Медицинския център в Детройт и болницата "Бомон". Те са анализирали данни за над 1000 деца на възраст до 5 години, както и храненето на техните майки по време на бременността.

Децата на майките, които всеки ден по време на бременността изяждали поне по една ябълка, страдат с 37% по-рядко от алергия и с 46% по-рядко се разболяват от астма, сочат резултатите.

Положителното действие на ябълките те обясняват със свойствата на флавоноидите и другите антиоксиданти, съдържащи се в тези плодове.

Една ябълка дневно е напълно достатъчна за постигането на силен защитен ефект. Лекарите са установили още, че консумирането на риба през бременността (поне веднъж седмично) пък намалява с поне 43% опасността от екземи и дерматит - най-разпространените алергични кожни реакции при новородените.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Специалистите съветват бременните задължително да се придържат към балансирана диета, състояща се от голямо количество плодове и зеленчуци и да избягват преяждането с ядки, които са способни да провокират алергични симптоми у детето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ