Напишете дума/думи за търсене

Истини и митове за зачеването

За добро или за лошо, начинът ни на живот може да повлияе на шансовете за забременяване.

И обратното – не всичко, което правим, има пряка връзка с фертилитета. Ето някои истини и митове за зачеването.

Истини:

Възрастта има значение

Годините са може би най-важният фактор, който влияе върху плодовитостта. Тъй като възрастта за първа бременност се вдига по целия свят, това е основният виновник за фертилните проблеми. Яйчниковият резерв на жената намалява значително с напредването на възрастта. Същото важи и за качеството на сперматозоидите на мъжа.

Лошото хранене намалява шансовете

Поднорменото и наднорменото тегло могат да намалят с 30% плодовитостта. Жените, които не консумират достатъчно калории и мазнини всеки ден, рискуват да не могат да овулират нормално. От друга страна, наднорменото тегло пречи на нормалната хормонална функция.

Стресът намалява плодовитостта

Да, но до известна степен. Скорошно проучване показа, че жените, които са преминали курс за намаляване на стреса или упражняват редовно медитация, имат значително по-голям успех при зачеването. Но това зависи по-скоро от устойчивостта на психиката, тъй като жените забременяват при всякакви стресови ситуации по цял свят.

Общите химикали са инхибитори на плодовитостта

Редица проучвания показват, че прословутият бисфенол А (BPA) може да намали плодовитостта при жените, а перфлуорираните химикали (PFC), използвани в тефлона, влияят на менструалния цикъл.

Митове:

Пушенето не пречи, щом още не сте бременни

Пушенето на цигари, дори пасивното такова, е доказано, че намалява плодовитостта и влошава качеството както на яйцеклетките, така и на сперматозоидите.

Конкретни храни влияят върху плодовитостта

Някои казват, че консумацията на повече (или по-малко) соя влияе върху плодовитостта заради високото съдържание на фитоестрогени, но има твърде малко доказателства, че яденето на конкретни храни би имало някакъв ефект.

Кофеинът намалява шансовете ви за бременност

Не, няма проблем да пиете кафе, стига да е в границите на разумното. Единствената научно доказана закономерност е тази между пиенето на кафе и спонтанните аборти.

Позата при секс има значение

Здравите сперматозоиди са отлични плувци. Почти всяка поза може да доведе до бременност, така че имате богат избор. Е, разбира се, желателно е да се придържате към законите за гравитацията.

Забременяването се случва до третия месец опити

Яйцеклетката и сперматозоидът могат да се срещнат още при първия опит, разбира се, но се приема, че бременност може да настъпи и след 12 месеца активни усилия и това да не е свързано с фертилни проблеми. Ако жената е над 35 години обаче, "срокът" е 6 месеца.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ