Напишете дума/думи за търсене

Влияе ли витамин Д на забременяването?

Витамин Д има различни ползи за здравето. При жените, опитващи се да заченат, подобрява плодовитостта.

Той играе важна роля за оформянето на ембриона. И е предпоставка за здравословна бременност. Данните за витамин Д и естествената плодовитост, както и успеха по време на лечението на фертилитета, са смесени. Някои проучвания показват, че наличието на витамин Д подобрява успеваемостта както при инвитро оплождане, така и при трансфер на замразени ембриони на донорски яйцеклетки. 

Няколко проучвания установяват, че нива от 30 ng/mL в кръвта или повече, са свързани с по-висок процент на успеваемост за бременност. При нормално ниво на холекалциферол, жени от кавказки произход, са четири пъти по-склонни да забременеят инвитро, в сравнение с тези, които не го приемат. Данните от трето изследване показват, че реципиентите на донорски яйцеклетки с нормално ниво на витамина имат по-висок процент на бременност в сравнение с тези с ниско.

Скорошен мета-анализ изследва дали нивата на витамин D в кръвта са свързани с нивата на живораждане при жени, подложени на лечение за фертилитет. Тези с ниво по-високо от 30 ng/mL имат и по-голяма успеваемост, в сравнение с тези с по-ниско.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Достигането на нормално ниво на витамин Д влияе положително върху плодовитостта. То е предпоставка за една здравословна бременност. Дефицитът му е свързан с повишен риск от преждевременно раждане, гестационен диабет, прееклампсия (много високо кръвно налягане по време на бременност) и бактериална вагиноза.

Безплодие и спонтанен аборт са основните проблеми, причинени от дефицит на витамина. Поддържане на нормалното му ниво е важно още преди започване на опитите за бебе. Недостигът на витамин Д се свързва с метаболитните рискови фактори при пациенти със Синдром на поликистозните яйчници (PCOS). Това води до нередовна овулация и усложнява процеса на зачеване.

Витамин Д трябва да се приема дори и след забременяването. Това е от полза както за бременната, така и за бебето. Изследванията показват, че приемането на 2 000 – 4 000 IU витамин Д на ден е безопасно за бременни жени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ