Напишете дума/думи за търсене

Редувайте изцеждането с помпа с такова на ръка

Опитайте се да "уловите" няколко слизания на млякото

Слизането е процес, при който произведеното в млечните жлези мляко потича от тях до порите на зърната на гърдите, благодарение контрахирането на клетките, обграждащи алвеолите. Активирането на този процес се дължи на хормона окситоцин и е от особено голямо значение за успешното кърмене. Обикновено майката усеща момента на слизането на млякото, което се активира най-добре от самото бебе, когато е поставено правилно на гърдата, но и спонтанно на определени интервали от време (най-често около 2-3 часа след началото на предишното кърмене). Колкото обезкуражително може да бъде изцеждането до момента, в който се активира слизане на млякото, толкова позитивно действа силната струя при потичането, която продължава около минута или две. Когато това се случи при изпомпване с механична помпа, натискането на ръкохватката става излишно - при добър вакуум във фунията на помпата кърмата изтича от само себе си.

Ако не използвате двойна помпа, ще можете да добавите ценни милилитри, ако поставите колектор за кърма в чашката на сутиена откъм другата гърда, тъй като процесът по слизане на млякото работи едновременно и в двете гърди. След края на този процес, обикновено струята преминава в отделни капки кърма и оставя у майката тревожното впечатление, че това е всичко, което може да даде на бебето (и всичко, което то може да изсуче, ако е поставено на гърдата). Това обаче не отговаря на истината. Първо, бебето суче много по-ефективно от всяка помпа, и втори, производството на кърма е непрекъснат процес, който протича и в момента на кърмене/изцеждане. Всичко, което трябва да направите, е да изчакате следващо слизане на млякото (при кърмене това се случва поне 3-4 и повече пъти, стига да не ограничавате умишлено времетраенето му).

Правете масаж и компресия на гърдата, докато я изцеждате. Масажът е един от най-ефикасните начини да способствате по-доброто дрениране на млечните канали при кърмене и изпомпване на млякото, особено когато се прави правилно - от периферията на гърдите, тоест от зоната непосредствено под ключиците, както и от тази на подмишниците, където най-често се получават така неприятните запушвания на млечни канали. Добра масажна техника и тази на "изтегляне" отвън навътре (към ареолата) с лек натиск с палец и показалец, или с трите най-дълги пръста, както и прилагането на кръгови движения. Много добре действа предварителното затопляне на гърдите с топъл душ или с намокрена и затоплена хавлия (при което каналчетата се разширяват). Доказан ефект има и т.нар. компресия на гърдата, в което можете да убедите като опитате да направите "преса" в момент, в който струята започне да намалява - ще видите как дебитът отново се увеличава. Тъй като формата и големината на гърдите може да бъде най-различна, всяка кърмачка сама ще открие най-правилния начин да масажира и компресира гърдите си. Помощта на опитен консултант по кърмене е безценна.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Редувайте изцеждането с помпа с изцеждане на ръка. Изцеждането на ръка си остава един от най-добрите начини за изцеждане на кърма, особено когато се прави правилно (важни са и силата, и дълбочината на натиска, както и къде точно се прилага - на външния "ръб" на ареолата, а не в основата на зърното, което създава проблеми и когато го прилагате механично, и когато бебето суче "плитко"). Изцеждането на ръка може да ускори слизането на млякото (започнете с изцеждане с пръсти, като използвате първите капки мляко, за да отриете зърното), след което можете да преминете към изцеждане с помпа, а работи по-добре от нея тогава, когато ефектът на потичане е отминал и помпата не изцежда почти нищо. Опитна акушерка може да ви покаже още в болницата как да се изцеждате на ръка, както и начини за изцеждане директно в чашка, като използвате ръба й в самия процес на изцеждане.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ