Напишете дума/думи за търсене

Защо бебето повръща след хранене?

След хранене е добре бебето да се оригне. Така ще се чувства по-комфортно, ще изкара погълнатия по време на хранене въздух и ще се намали рискът от връщане на храна.

Има няколко позиции, в които ще му помогнете да се оригне по-лесно:

- поставете го на рамото си, като оставите ръцете му свободни. Погалете го, за да свикне с допира ви, след което го потупайте леко по гърба.

- можете да го поставите да седне на крака ви, като го подпирате и с едната ръка държите гърдите му, а с другата го потупвате леко по гръбчето – така нареченото сядащо оригване

Не е задължително бебето да се оригне всеки път след хранене. Ако след като сте го държали 10-15 минути, това не се случи или се изнерви, го сложете да си легне.

Връщане на храна

Повечето бебета връщат храна след ядене, особено в първите месеци. Има разлика между връщане и повръщането. Връщането е като спонтанно изтичане на част от млякото, примесено със слюнка и обикновено не е повод за притеснение.

Докато повръщането е изхвърляне под налягане (като фонтан) на голямо количество мляко. Нормално е някои бебета да повърнат от време на време. Ако това се случва често, се консултирайте с вашия педиатър.

Какво друго обаче може да тормози коремчето на вашето бебе? Плачът е единственият начин, при който то показва, че нещо не му е наред. Бебето плаче, когато е гладно, мокро, изморено, когато му е студено или топло, когато е болно , страхува се или иска да го гушнете. В първите месеци причината за плач много често е свързана с колики.

Това състояние обикновено започва след втората седмица от раждането и продължава до около третия – четвъртия месец и се среща в по-лека или силна форма при повечето бебета, независимо дали са кърмени или се хранят с адаптирано мляко.
Причина за коликите е по-незрялата храносмилателна система на бебето, липсата на някои ензими, лактобацили и излишните газове, които водят до спазматична болка.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как да познаем, че бебето има колики:

плаче без друга видима причина повече от 3 часа на ден

има проблеми с храненето, трудно суче

плаче винаги след хранене

чувства се спокойно и добре през почти цялото време, но става изнервено и неспокойно към края на деня

Ако смятате, че бебето има колики, се консултирайте с педиатър, за да ви даде най-подходящите препоръки за справяне с проблема.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ