Напишете дума/думи за търсене

60% от бременните жени развиват хранителна непоносимост

Непоносимостта към някои храни по време на бременност е напълно нормалнa.

Тя често започва през първия триместър и затихва към втория, макар че е възможно апетитът ви да е разстроен до самото раждане. Често непоносимостта засяга храни като месо, яйца, млечни продукти, люти храни и такива със силна миризма, както и кафето. Посъветвайте се с вашия лекар, ако ви се гади от повечето или ако продължи и след втория триместър.

Какво представлява непоносимостта към храни?

Това е състояние, при което не можете да понасяте да ядете определени храни или дори не търпите тяхната миризма. То е точно обратното на непреодолимия апетит или желание за дадена храна, което също е често явление при бременните. Учените са изчислили, че около 60% от бременните жени развиват хранителна непоносимост.

Каква е причината за поява на хранителната непоносимост?

Изследванията в тази област са незначителни и поради това учените не са сигурни какво поражда това явление. Вероятно то е повлияно от няколко фактора.

Хормони

Повечето експерти смятат, че промените в нивата на хормоните играят роля при появата на хранителна непоносимост у бременните. През първия триместър нивата на естроген и човешки хорионичен гонадотропин се повишават рязко. Това рязко повишение съвпада с времето, когато бременните изпитват гадене и хранителна непоносимост, а понякога се стига до повръщане.

Повишено чувство за мирис

По време на бременността усещанията за мирис и вкус може да се изострят и тази обострена чувствителност действително да ви откаже от някои храни. Някои учени смятат, че хранителната непоносимост може да се е развила като вид защита срещу субстанции, които са потенциално вредни за развиващото се бебе. Това може да обясни защо може да изпитвате гадене от сутрешното кафе или пържолата за вечеря.

Кога се развива хранителна непоносимост?

Такава непоносимост обикновено се развива през първия триместър. Някои жени забелязват съвпадение с появата на сутрешното гадене, тоест около петата или шестата седмица от бременността.

Възможно е апетитът ви да е разстроен до самото раждане, но обикновено хранителната непоносимост (както и сутрешното неразположение), изчезват през втория триместър. Понякога се случва дори да изпитвате първо непоносимост, а след това силен апетит към същата храна по-късно през бременността. Например, през 8-та седмица може да ви се повдига от бекона, но през 18-а г.с. силно да ви се прияде точно бекон.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Храни, към които най-често се развива непоносимост

Месо

Кафе

Люти храни

Яйца

Млечни

Храни със силна миризма

Тлъсти

Този списък не е пълен. По време на бременността можете да развиете непоносимост към всякакъв тип храна. Може да изпитвате отвращение дори при вида на обичайно любимия ви шоколад.

Как да се справите с хранителната непоносимост

Преди бременността може би сте планували да се откажете от всякакъв вид храни за бързо хранене и да се посветите на здравословен хранителен режим. Но през първия триместър може да развиете хранителна непоносимост или гадене, които да направят така, че единственото нещо, което сте способни да преглътнете е чипс или сладолед.

Вслушайте се в сигналите на тялото си и не бъдете прекалено строги със себе си. Това, че днес не искате дори да погледнете зеленчуците, не означава, че няма да се върнете към здравословната храна след няколко седмици.

Може също така да опитате следните неща:

Здравословни заместители - ако месото не ви понася, опитайте други източници на протеин като тофу, ядки или масла от ядки (напр. фъстъчено масло) и сирене.

Маскирайте храните, които не понасяте - може да ги смесите с други видове, които обичате да ядете. Например, добавете спанак към плодово смути и по този начин прикрийте вкуса и миризмата на зеленолистното.

Студени - студените храни имат по-слаба миризма и затова се понасят по-лесно от някои жени.

Ненатрапчиви - такъв тип храни също се понасят по-лесно. Опитайте ориз, овесени ядки, картофено пюре или макарони.

Консултирайте се с вашия лекар, ако се безпокоите, че заради непоносимост към някои храни губите жизненоважни или ако състоянието продължи и след втория триместър.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ