Напишете дума/думи за търсене

Недостиг на въздух през бременността - нормално ли е?

Някои жени изпитват недостиг на въздух по време на бременността. Това усещане обикновено се случва в началото на деветте месеца, но може да продължи и до по-късно.

Какво предизвиква недостига на въздух през бременността?

Бременните жени имат нужда от повече кислород. Тялото се адаптира към тези нужди по няколко начина. Хормоните, особено прогестеронът, въздействат пряко на белите дробове и количеството разтворен кислород в кръвта като стимулират дихателния център в мозъка.

Броят на вдишванията по време на бременността не се различава особено от този през останалото време. Разликата е в количеството кислород, който вдишвате и издишвате на един дъх. Това количество се увеличава забележително, докато сте бременна.

С нарастване на матката диафрагмата се притиска, което всъщност затруднява дишането. Ако бебето е разположено по-високо в матката, това усложнява дишането още повече.

Други обстоятелства, които предизвикват затруднено дишане, могат да са повишен обем на околоплодната течност, многоплодна бременност.

Опасно ли е усещането за недостиг на въздух през бременността?

Обикновено това чувство се счита за безопасно и нормално. Важно е да не се претоварвате, ако имате такива усещания. Не бъдете особено активни, за да си спестите дискомфорта.
През нощта се обграждайте с допълнителни възглавници, за да можете да си осигурите допълнителен комфорт.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Възможно ли е недостигът на въздух да подсказва за по-сериозен проблем?

Всяко нетипично състояние по време на бременността трябва да бъде проследявано, включително и недостигът на въздух. Обърнете се към лекаря си, ако имате подобни усещания, за да изключите астма, пневмония или други по-сериозни респираторни заболявания, които през деветте месеца протичат по-тежко от обикновено. Трябва да се има предвид, че внезапният недостиг на въздух може да говори за сериозен проблем.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ