Напишете дума/думи за търсене

Защо "крадат" децата и тийнейджърите?

Ако започнете да намирате из дома си неща, които не сте купили на детето си, появили се незнайно откъде, то или някой му ги дава, или малчуганът вече сам се оправя в живота и просто си взема, каквото поиска.

Дори наистина да е така, не бързайте да набедите детето си за "най-големия престъпник" в държавата. 100% сигурно е, че има огромна конкуренция, опитайте се да бъдете колкото се може по-спокойни и се запознайте добре с причините, преди да предприемете каквито и да е действия.

Защо крадат децата и тийнейджърите?

Децата на всякаква възраст могат да се изкушат да откраднат нещо, но по различни причини:

Малките деца понякога взимат неща, които им привличат вниманието, без обаче да си дават сметка, че тези неща струват пари и не е правилно да бъдат взети без разрешение.
Децата в училище по принцип знаят, че не бива да вземат нещо, което не е тяхно, без да платят за него, но пак може да се изкушат да го направят, защото нямат достатъчно добър самоконтрол.

В тийнейджърска възраст децата много добре знаят, че не трябва да крадат, но някои от тях го правят заради тръпката, други, защото приятелите им крадат, трети, за да се направят на интересни пред компанията си или пред някое гадже. Някои тийнове крадат, защото приемат това като начин да се бунтуваш.

Разбира се, има и други фактори. Децата може просто да са ядосани, раздразнени, да страдат от липса на внимание, да са подложени на стрес у дома, в училище и т.н. Някои крадат и това е техният вик за помощ, когато са подложени на някакъв вид емоционално или физическо насилие.

Може и просто да крадат, когато нямат пари да си купят нещо, което много искат. Какъвто и да е случаят, родителите трябва да намерят причината за това поведение.

Как да реагират родителите, зависи както от тях самите, така и от това дали кражбата се случва за първи път или си е системно явление.

Ако детето ви е взело играчка на другарче в детската градина, например, просто върнете играчката на следващия ден и се извинете на родителите.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Ако в училище детето ви е откраднало вафла от кафенето, накарайте го да я върне, ако я е изяло, накарайте го да отиде да се извини и да я плати.

Ако тийнейджърът ви краде на поразия, включително и от вас - цигари, пари, ключа за колата, време е за по-сериозен разговор и по-сериозни мерки за сигурност.

При условие, че детето ви краде системно и не можете да се справите сами, не пазете това в тайна. Колкото повече детето расте, толкова по-голям ще става проблемът, а може би и все по-големи ще стават неговите кражби.

Не оставяйте нещата да се развиват в грешната посока. Потърсете помощ от училищния психолог, от специалисти и не на последно място - не подценявайте силата на убеждаващата комуникация. Ако вие спрете да разговаряте с детето си и да му внушавате, че не е правилно да краде, то ще си помисли, че или сте се примирили с постъпките му, или вече не ви прави впечатление.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ