Напишете дума/думи за търсене

5-те златни правила на д-р Карп за приспиване на бебето

Д-р Харви Карп е известен американски педиатър, специалист по детско развитие и професор по педиатрия в Медицинското училище на Южнокалифорнийския университет.

Завършил е медицина в Ню Йорк, практикувал е в Детската болница в Лос Анджелис, изкарал е допълнително обучение по амбулаторна педиатрия и детско развитие в Калифорнийския университет в същия град.

В своята над 30-годишна педиатрична практика е обучил хиляди родители как да успокояват новородените си съкровища, да ги приспиват успешно и за дълго.

Ню Йорк таймс нарича методите му, описани в първата му книга „Най-щастливото бебе в квартала“ (The Happiest Baby on the Block – 2003 г.) „Катурването на д-р Спок“. Книгата е преведена на повече от 20 езика. В момента д-р Карп е посветил цялото си време на писане, лекции и обучение на родители. 

Според Харви Карп те не само спират плача, но задействат „успокояващия рефлекс“, както той го нарича и смята, че всички бебета се раждат с него и го имат още преди раждането. Теорията на добрия доктор е, че човешките бебета се раждат по-рано от необходимото за развитието им – липсва им още едно тримесечие, четвъртото. Затова и страдат през първото тримесечие след раждането си. Разковничето за родителите е да уподобят околната среда на тази, в която бебо е свикнал – утробата, през първите три месеца. Точно това правят 5-те стъпки.

1. Плътно повиване – това е основното за успокояване на бебето, съществената първа стъпка. Повиването наподобява меката прегръдка на утробата. Важно е крачетата да имат достатъчно свободно място да се сгъват, плътно са увити само ръчичките.

2. Странична или по корем поза в ръцете на мама или тати – макар лежането и спането по гръб да е най-безопасно, то най-малко успокоява новороденото, защото създава чувство за „падане“ у него. Като заспи бебо, сложете го да легне по гръб.

3. Силен ш-ш-ш-ш звук – толкова силно, колкото силен е плачът. Намалете силата на шушкането, когато плачът стихне. Ако се изморите, пуснете сешоара, прахосмукачката, душа или направете запис, който да му пускате. Това е така нареченият „бял шум“, който елиминира останалите звуци от околната среда.

4. Люлеене – всички бебета го обичат, но плачливите се нуждаят от по-бързо ритмично движение с малка амплитуда. Люлките, люлеещите се столове, слинговете могат да ви помогнат.

5. Сукане – най-добре майчината гърда. Смукателният рефлекс успокоява чудесно, но не използвайте биберон-залъгалка, ако още не сте постигнали пълен синхрон при кърменето.

Ето и видео, в което можете да проследите всички 5 правила нагледно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ