Напишете дума/думи за търсене

Биберонът е преходен обект в очите на детето

Много деца използват биберон - залъгалка като средство да се успокоят, дори когато вече са проходили и даже са на няколко годинки.

Биберонът също така служи като нещо, което някои експерти наричат "преходен обект", т.е. нещо, което облекчава стреса и помага на детето да се приспособи към нови предизвикателни ситуации. Например, когато започва да ходи на детска градина или пък когато му предстои дълго пътуване.

И ако не е нужно да премахвате биберона, докато детето проходи, то скоро след като това вече се случи, има някои основателни причини да започнете да го приучавате да живее без него. Ако е податливо на ушни инфекции например, то отказването от биберон може да му донесе известно облекчение. Едно изследване показва, че деца, които не са използвали биберони, имат с 33% по-малко заболявания на средното ухо.

Ако детето ви изглежда да има затруднения с говора и езика, то биберонът няма да е от полза. Това е така, защото залъгалката затваря устата на детето в неестествена поза, което прави по- трудно за него да развива нормално езика си и мускулите на устните.

Ако малчуганът е в период да се учи да говори, опитите с биберон в уста ограничават възможностите за изричане на думи, нарушават речта и предизвикват езика да пада неестествено надолу в покой. В някои случаи честата употреба може да накара езика да бута напред зъбите. Това поставя началото на дентални проблеми, изкривяване на челюстта и развитие на съскане в говора при произнасяне на звуците "с" и "з".

Поради тази причина се препоръчва ограничаване употребата на биберона, доколкото е възможно. Най-малкото, уверете се, че използвате видове, предназначени специално за новородено, които са по-малки и меки, при което те по-малко биха повлияли на речта на детето. До 18-месечна възраст биберонът тотално трябва да е излязъл от употреба според някои педиатри.

Други експерти, а и родителите, имат по-небрежен подход, тъй като смятат, че ако детето има нужда да смуче, а вие отнемете биберона му, ще налапа пръстите или дрехата си и пак ще задоволи тази своя потребност.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Използването на биберон ще се отрази ли на зъбите на детето?

Децата с изграден навик, продължил повече от допустимото време, може да имат проблеми с правилното изникване и подредба на предните зъби. Някои специалисти по дентална медицина за деца обаче смятат, че употребата на биберон няма да причини дефекти по временните зъби на децата (обикновено до възраст 4-6 годинки) и препоръчват използване на ортодонтски залъгалки.

Все пак е добра идея да уведомите зъболекаря, че детето ви използва биберон все още, за да прегледа зъбите и челюстите на детето и да се увери, че всичко е наред.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ