Напишете дума/думи за търсене

Какъв цвят ще са очите на бебето ми?

Когато едно бебе се роди, неговият цвят на очите не става ясен веднага. Много новородени идват на бял свят със светли очички или по-точно сиви. Така е, защото те все още не са се избистрили.

Това се дължи на ниския меланин в тялото на бебето. С течение на времето цветът може са се промени и до към тригодишна възраст да е напълно оформен. Дори да родите дете с напълно сини очи, не бъдете сигурни, че то ще остане със същите. Все пак учените са категорични, че има начин да разберете какви ще бъдат очите на детето ви. Ако се роди с кафяви, то почти сигурно е, че ще останат такива до самото му порастване.

Как се променя цветът на очите?

Веднага след като се роди вашето малко съкровище, то започва да произвежда меланин под влиянието на слънчевата светлина. Това придава на очите генетичен оттенък. В утробата на майката не е имало ултравиолетово отражение и това е причината повечето бебета да идват на бял свят със светъл цвят. Ирисът потъмнява при всички. Просто при някои се получава златист или меден оттенък, при други пък е син, сив или зелен. Синеоките бебета могат да сменят всички нюанси на синьото и дори да се стигне до тюркоазно.

Кафяви

При кафявите нещата се случват малко по бързо. До навършване на два месеца меланинът достига до обема, който се предполага какви ще бъдат очите. Ако те са с топъл цвят, то трябва да се изчака още малко време, за да станат кафяви.

Зеленооки

Това е странстващ цвят. Може да се получи при родители, които имат различен цвят на очите. Бебето ще има или тези на майката, или на бащата. Изводът може да се направи, едва когато детето навърши три години.

Сивооки

Този цвят на очите се проявява още на 6 месеца, ако гените са такива. Рядко се променя, но в последствие може да се превърнат в сини и дори кафяви.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Как можем да направим предложение за цвета на очите?

Вече споменахме как меланинът има отношение към цвета. Най-ранното предположение, което може да се направи, е на 6 месеца. Ако по очите на бебето са се появили кафяви петна, то най-вероятно трансформацията вече е започнала. Точиците могат да бъдат сиви или зелени. Според общото правило детето с кафяви очи няма да се промени. Ако пък един от родителите е с тъмни, а другият - с по-светли, то най-вероятно кафявият цвят ще доминира.

Окончателният цвят на очите зависи не само от родителските гени, а в някои случаи и от тези на бабите и дядовците. Не е установено строго правило, но съществуват следните предположения за вероятния нюанс:

кафяви + кафяви

Вероятността бебето да бъде с кафяви очи е 75%, но ако има баби или дядовци със светли очи, то и неговите може да са такива.

кафяви + зелени

В този случай шансът бебето да бъде с тъмни очи е 50%, с пъстри – 37,5%, а със сив нюанс – 12,5%.

кафяви + сини

Шансът е равен.

зелени + зелени

Детето има 75% шанс да бъде зеленооко, синеоко – 24%, под 1% – с тъмен цвят на очите.

зелени + сини

Шансовете детето на зеленоок и синеок родител да наследи един от двата цвята е 50 на 50.

сини + сини

Отрочето на синеоки родители 99% ще бъде също такова, зеленооко – 1%.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ