Напишете дума/думи за търсене

Бебето, родено в коридора на болницата в Сливен, носи името на дежурната лекарка (Обзор)

Д-р Стефка Плачкова от Спешното отделение на “Д-р Иван Селимски”

Имах секунди да реагирам, малкият беше посинял и нямаше сърдечна дейност, бе на границата между живота и смъртта, казва д-р Стефка Плачкова

Бебето Стефан Минчев, което се роди в коридора на болницата в Сливен, вече е в дома си на ул. “Марица” в съседния град Ямбол. А лекарката д-р Стефка Плачкова, която го спаси при трудното седалищно раждане, продължава с дежурствата си в спешното отделение.

Лекарката не знае дали бебето е кръстено на нея, а и 26-годишната майка не споделила как е избрала името на петото си дете.

Случайността срещна Стефан и Стефка при необичайни обстоятелства в 21,30 часа на 6 март. От болница “Д-р Иван Селимински” в Сливен определят случая като уникален.

Родилката пристигнала от Ямбол със собствен транспорт, а раждането вече е започнало в колата. В болницата станало ясно, че това е седалищно раждане, което при нормални условия се извършва с планирано секцио.

За късмет на всички, дежурна в този момент в Спешното отделение е била д-р Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология. Тя има опит и от раждания в линейка и дори в домашни условия.

За първи път обаче се случва бебето да излиза седалищно извън операционната. Време да стигнат до нея нямало.

Другият късмет е, че майката ражда за пети път и има опит, съдействала на медицинския екип, дошъл да я посрещне. Ако е била първескиня, със сигурност щяла да се паникьоса, а това не е добре нито за нея, нито за медиците. Освен това бременността била желана, а жената посещавала редовно консултациите преди раждането.

Когато пристигнали в болницата, бебето вече било тръгнало да излиза, показвало се до раменете.

“С краката и тялото напред, в такива случаи главичката, с която започва едно нормално раждане, е най-отзад. Медицинският термин за това е раждане със седалищно предлежание”, обясни д-р Тодор Суванков, който е началник на Спешното.

“Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорно и драматично”, добави той.

“Имах секунди да взема решение и да реагирам, тъй като бебето беше посиняло и нямаше сърдечна дейност. Беше задушено, с осукана пъпна връв, която трябваше веднага да срежа. Беше на границата между живота и смъртта.

Трябваше едновременно да акуширам и да реанимирам. Всичко това стана в коридора на отделението, където посрещнах родилката. До 3 минути бебето излезе, възстановихме сърдечната му дейност и то простена”, разказва на свой ред д-р Плачкова.

Било здраво момченце с тегло 3080 грама. В нейна помощ в оня момент били дежурните сестри и санитарки от спешното. Чак след това новороденото и майка му са преместени в отделението по акушерство и след седмица са изписани.

“Всяка секунда е била ценна - екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. За моя 25-годишен стаж това е първият случай такова бебе да се роди тук и затова може да се определи като уникален. Със сигурност д-р Плачкова е спасила минимум един човешки живот”, каза още д-р Суванков.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ