Напишете дума/думи за търсене

Как да подсилим детския имунитет?

Без съмнение всеки родител си задава този въпрос поне по няколко пъти през годината – преди настъпването на зимния период, напролет, на прага на учебната година.

Аптечната мрежа е пълна с продукти, които обещават, че хем ще е вкусно, хем всички болести ще бягат надалеч. В същото време обаче, мнозина решават да се доверят на изпитаните бабини рецепти, на витаминозни смеси и билкови отвари, за да бъдат децата им здрави през цялата година.

Няколко са критичните моменти. Може би първото отделяне от дома – тръгването на ясла или детска градина – е най-трудният момент. С прекрачването на прага на детското заведение се започва върволица от настинки, вируси и хреми, които се предават от дете на дете. Температурата е най-честият другар, а родителите обикновено имат пререкания за това кой ще остане у дома, за да гледа болния малчуган. Почти няма седмица, в най-добрия случай – месец, през който да няма сополи, запушен нос или болки в гърлото. Какво да правим? Ето някои съвети.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

4 правила за силен детски имунитет

Обърнете внимание на микрофлората на вашето дете

Много родители пренебрегват ролята на микрофлората за цялостното детско здраве. Полезните бактерии в червата са тези, от които зависи правилното функциониране на храносмилателната система. В същото време те подпомагат естественото изхвърляне от тялото на вредните токсини, бактерии и вируси. Когато чревната микрофлора е нарушена, това води до драстично понижаване на цялостния имунитет.

Помогнете на децата да се справят със стреса

Свикнали сме да обвиняваме забързаното всекидневие и стреса за много от неразположенията си. А представете си колко пагубни са тези фактори за крехкия детски организъм? Именно поради това времето за почивка, занимателните игри и приятните емоции, колкото и неестествено да ви звучи, също имат роля за здравето на децата.

Детският имунитет зависи и от съня.

Децата трябва да се наспиват – и като стана дума за почивка, няма как да пропуснем да отбележим, че децата се нуждаят от здрав, пълноценен и продължителен сън, за да са здрави. В зависимост от възрастта им, необходими са между 10 и 14 часа сън на денонощие.

Температурата е естествена защитна реакция

Много от родителите се паникьосват в момента, в който телесната температура на отрочето им се повиши леко. По всяка вероятност от притеснение забравят, че температурата е естествен механизъм на тялото да се справи с инфекцията. Не казваме, че не бива да се потърси лекарско мнение, а просто че не трябва да се правят чудеса от храброст с цел детето да се охлади.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ