Напишете дума/думи за търсене

Най-недоносените бебета в света, влезли в Гинес, са считани за аборт от лекарите

Най-недоносените бебета  в света с родителите им

С 0% шанс за оцеляване най-малките и най-преждевременно родените бебета в света, влязоха в рекордите на Гинес.

Адиа е родена 330 грама и Адриал, роден 420 грама.

Майка им Шакина разказа пред Би Ти Ви: На 2 март сутринта се събудих с болки в корема и с кървене. Тогава бях в 21 гестационна седмица и пет дни от бременността ми. Преди този ден всичко си вървеше добре, не бях имала абсолютно никакви здравословни проблеми и не съм предполагала, че нещо лошо ще се случи. И когато се събудих с това кървене, веднага се обадих на гинеколога ми, който ме посъветва незабавно да отида в болница. На лекаря му бяха нужни само няколко секунди, за да ме прегледа, и да ми каже, че бебетата вероятно ще се родят още в този ден. И че е почти сигурно, че няма да оцелеят, ако се родят толкова рано. Шансът им да живеят е нула процента.

Шакина разказва, че в този миг земята се срива под краката ѝ. Две седмици преди да чуе тези думи на лекаря, звучащи като присъда, контролният й преглед бил наред – видели на видеозона, че очакват момиче и момче и че са в перфектно здраве.

„И когато ти кажат, че губиш бременността, когато уж всичко е наред, беше много драматично. Не знаехме какво да кажем, какво да правим, бяхме съкрушени. Първият ни въпрос беше, ако бебетата се родят наистина в този ден, дали лекарите ще направят всичко възможно да ги спасят? Те ни отговориха, че политиката на болницата е да осигурят така наречената палиативна грижа – да изродят бебетата, да ги поставят върху гърдите ми и върху гърдите на Кевин и просто да ги оставим да си отидат“, добавя майката на близнаците.  

Това е нещото, което наистина ме шокира, когато го прочетох в различни статии – че просто ще оставят бебетата да си отидат сами. И извинявай, че те прекъснах, но видях, че един от малките бойци се появи на екран.

Шакина: Да, тя се събуди преди малко и Кевин отиде да я вземе. В момента носи специален шлем, който да коригира формата на главата, тъй като те прекараха месеци наред в интензивното отделение, спейки на едната страна на главата и там тази част е една идея по-плоска. И затова носят тези бебешки каски.

Лекарите казаха, че бебетата на възраст от 21 гестационни седмици не се смятат за живо-родени – така е в много болници по света, включително и в Канада. Тук се считат за живородени след 24-тата гестационна седмица. Така че лекарите в болницата ми казаха, че това по медицински стандарти се счита за загубена бременност, за аборт.

Семейството започнало да получава и съболезнователни поздрави от медицинския персонал, от близки и приятели. Но бързо стъпват на краката си, след като откриват, че в Торонто има специализирана болница за грижа на така наречените микробебета, родени във 22 гестационна седмица.

„Бях плътно до Шакина, не можех да спя, плаках, молих се на Господ да се случи чудо и бебетата да оцелеят. И изведнъж получих съобщение от един мой приятел – два скрийншота – единият беше за майка, която е била в 21-ва гестационна седмица, а вторият скрийншот беше на двете ѝ бебета момичета, които сега са на по 3 години и са здрави. Тази майка е родила в 22 гестационна седмица. И като видях тези две снимки си казах, че това е знак от съдбата, че има смисъл да се надяваме. Започнах да ровя в Инстаграм профила на тази майка и открих много ценна информация – че има болница в Торонто, където наистина спасяват микробебета“, заявява бащата на близнаците Кевин.

На следващата сутрин семейството организира транспорта си до "Маунт Синай" – болницата, в която се борят за живота дори при 0% шанс за оцеляване. Шакина е в 21 седмица и шести ден от бременността.

„Пристигнах там около 12 на обяд, което означаваше, че имах още цели 12 часа, докато направя официално 22 гестационни седмици. Лекарите и там ми казаха, че ако се родят дори няколко минути преди 22 седмица, това означава, че е аборт. И там се придържат стриктно към правилата. Затова трябваше някак да задържа плода до полунощ, за да навърша 22-те седмици и да има шанс за децата ми. Беше много труден ден за нас, емоционално и физически съсипващ. През цялото време трябваше да бъда неподвижна, в легнало положение, за да задържа децата поне до полунощ. Бях се втренчила в стенния часовник и отчаяно се надявах, че мога да ги задържа още малко, макар да усещах, че искат вече да са на бял свят“, обяснява Шакина.

И Шакина успява, когато часовникът удря полунощ, започват контракциите. 15 минути по-късно на бял свят се появяват две бебета. Денят е 4 март 2022 година.

Кевин и Шакина дават специални имена на новородените. Адиа Лейлин означва "Божи дар" и "цвете на надеждата". А Адриал Лука значи "принадлежащ на Бога" и "носител на светлината". Защото вярата и молитвите били в основата на тяхната борба.

Често самите лекари губят надежда, че ще спасят децата, или ако ги спасят, че ще са с тежки увреждания.

„В първите дни те на няколко пъти ни казваха, че достигат онзи етап, в който нищо повече не могат да направят, за да спасят децата. Главният лекар идваше в болничната стая и ни казваше, че самите бебета изпитват болка от всички интервенции и че може би трябва да преосмислим и да прекратим борбата. Тези моменти бяха много тежки и трудни за нас, но…през цялото време се молихме“, заявява баща им.

„В един момент дори стигнахме и до темата за погребение на Адриал, защото той беше много зле. Но някак самите лекари, които първо се обезверяха, идваха после при нас с новината за подобрения при децата, които самите те оприличаваха като "чудо"“, добавя майка им.

Адиа е в интензивно отделение 161 дни, тоест около 5 месеца и половина. Адриал се прибра у доба седмица по-късно, тоест прекара там 167 дни.

Децата се развиват добре и без усложнения. Адиа е със силна имунна система и откакто е у дома, е нямала дори настинка. За няколко месеца Адриал имал нужда от допълнителен кислород , но вече белите дробове функционират съвсем нормално. Ходят на редовни профиликатични прегледи и на физиотерапия, за да наваксат двигателните умения на връстниците си. Носят радост у дома и гордост. Адиа е по-социална, винаги има собствено мнение, комуникира с хората, създава връзка с тях, помни ги, иска да я прегръщат, да я държат. Адриал е по-срамежлив, но е много чаровно момче. Има голяма усмивка и като се усмихне, разнежва всички около него, разказват родителите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ