Напишете дума/думи за търсене

Масажът насърчава добрия сън на бебето

Всекидневният масаж на бебето е чудесен начин за обвързване с него.

Той може да насърчи по-доброто заспиване, да облекчи коликите и дори да повиши имунната система, двигателните умения и интелектуалното развитие на бебето.

Предимства на бебешкия масаж:

Облекчава стреса и отпуска мускулите.

Масажът облекчава стреса при бебетата, като стимулира отделянето на окситоцин и намалява нивата на кортизол (хормон на стреса). Окситоцинът отпуска мускулите, стимулира растежа им и дори работи чудесно при бебета с колики.

Стимулира нервната система.

Масажът е полезен за нервната система на бебето, тъй като значително подобрява развитието на двигателните му умения.

Помага на бебето да спи по-добре.

Бебетата спят по-добре, когато са масажирани. Така е, защото като следствие от нежните движения те произвеждат повече мелатонин – хормон, регулиращ съня.

Масажът подобрява кръвообращението.

Намалява нивото на дискомфорт, причинен от газове или подуване.

Засилва психологическото и социалното развитие.

Според проучвания стимулирането на чувството за допир на бебето има положителен ефект върху психическото и социалното му развитие заедно с укрепването на връзката родителя.

Кога и как да направите масаж?

Процедурите с масаж се провеждат всекидневно – в един и същи час от деня, обикновено след баня, когато бебето е отпуснато.
Масажът при новородените започва след 40-ия ден или когато бебето е поне 4кг.
Масажът предхожда гимнастиката. Времетраенето е 10-15 минути. Препоръчително е да се прави поне 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него върху маса с мека постелка или на леглото. За да бъде приятен за бебето, помещението, трябва да е с температура 23-25 градуса. Разсъбличането на бебето и излагането на цялото му тяло на въздух подобряват адаптивността на организма и са също своеобразна закалителна процедура. Има някои противопоказания за прилагането на масаж и гимнастика на бебето, например след ваксина. Както и при болестни състояния, кожни раздразнения, обриви и висока температура. Моля консултирайте се с педиатъра на детето преди да започнете с прилагането на масаж и гимнастика.

Техники за тяло:

Важно е да се избягва прилагане на натиск върху костите и ставите. Също така и върху гръбначния стълб! Не се натиска и върху фонтанелата, пъпчето, зърната и гениталиите. Вземете малко масло и го втрийте в телцето на бебето от раменете до крачетата бавно и с нежни движения. Не нанасяйте масло върху лицето. При размазване на маслото работете с цялата повърхност на дланите или предмишниците си.

Масажът започва от положение по гръб, винаги в посока от стъпалата нагоре за краката, последвани от корема и гърдите - по посока на лимфата и кръвотока. Ръцете се масажират пак по посока от дланта към рамото. След това се обръща по корем и масажът е в същата посока и последователност.

Масажът на коремчето подпомага метаболизма при бебета и един от способите за облекчаване на колики. Прави се без натиск, като поставите дланта си от лявата страна на пъпа и я движите в посока на часовниковата стрелка. Повтаряйте това движение 5 пъти или докато бебето има търпение за това.

Поглаждане – с палеца или останалите пръсти с кръгови движения и с лек натиск.

След 3-тия месец може да допълните техниките с:

Разтриване – задната част на краката, ръцете и седалището.

Размачкване-прави се на ръчичките и крачетата, като с палеца и пръстите правите леко притискане и отпускане.

Пощипване – с всички пръсти, последователно с двете ръце.
Завършваме масажа пак с поглаждане.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Техники за лице:

Поставете пръстите си в средата на челото и бавно ги плъзнете встрани. Повторете. Поставете пръстите на ръцете си от двете страни на нослето и ги плъзнете встрани, като минете през бузите. Повторете. Поставете палците на ръцете си над горната устна и масажирайте в кръг мускулите около устата, така че палците ви да се срещнат при брадичката. Повторете процедурата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ