Напишете дума/думи за търсене

На кой месец да очаквам първото зъбче?

Много родители се притесняват кога и как никнат зъбките. По принцип има наследствена обусловеност.

При някои дечица много рано започва поникването – има бебета, при които започва и на тримесечна възраст.

За време, което е стандартно при никненето на зъби, се смята между шестия, седмия месец – тогава е нормално да се появи първото зъбче на вашето бебе. Но има и дечица, при които зъбчетата се появяват чак след годинката. Може даже на годинка и три, на годинка и шест месеца съм имала дечица с първо зъбче. Всички дечица рано или късно имат зъбки, не се притеснявайте.

Родителите обикновено още към третия месец започват да казват: о, ето, на моето детенце вече никнат зъбки, защото ръцете са му в устата и има обилно слюнкоотделяне.

В повечето случаи това не е така. Обилното слюнкоотделяне се дължи на факта, че слюнните жлези е уголемяват и започват да произвеждат повече слюнка. Тъй като бебето не се сеща да я преглътне, тя изтича. А ръчичките влизат в устата по-активно, защото координацията на ръцете узрява, бебетата имат много силен сукателен рефлекс и всъщност най-лесно е да си сложиш ръката в устата.

И тази комбинация – ръчичка в устата и обилно слюнкоотделяне в повечето случаи кара родителите да мислят, че зъбчетата започват да никнат.

Общите признаци са неспокойствие, то започва обикновено около петия, шестия, седмия месец, събуждания през нощта с изплаквания, хапят всичко наред, което могат да докопат – дали ще е пеленичка, дали ще е бебешка играчка, дали ще е ръчичка, даже вашия пръст слагат в уста и си чешат венците.

Освен това обилното слюнкоотделяне си фигурира, даже при някои дечица има еднократно повишаване на температура.

Много често родителите смятат, че заради никненето на зъбките децата се разболяват. Това също е един мит, който трябва да развенчаем. Не свързвайте, скъпи родители, всяко едно заболяване с никненето на зъбите. Ако е от зъбките, то ще е еднократна температура, на другия ден няма да има температура.

А ако детето продължава втори-трети ден да е с температура над 38, трябва задължително да се посъветвате с вашия педиатър или общопрактикуващ лекар.

В какъв ред изникват млечните зъби

Има пет различни типа зъби, които се развиват през първите три години на детето. Редът, по който поникват са: (1) централни резци (предни зъби), (2) странични резци (между предните резци и кучешките), (3) Първи кътници, (4) Кучешки зъби и (5) Втори кътници.

Обикновено първо поникват предните зъби (централните резци), но понякога има разминаване в редa, което не е повод за притеснение.

Въпреки различията в последователността на изникването на млечните зъби, има обща времева рамка, която трябва да имате предвид. Приблизителните периоди, през който съответните типове зъби поникват при бебетата, са:

между 6 и 10 месеца - долни централни резци

между 8 и 12 месеца - горни централни резци

между 9 и 13 месеца - горни странични резци

между 10 и 16 месеца - долни странични резци

между 13 и 19 месеца - първи кътници на горната челюст

между 14 и18 месеца - първи кътници на долната челюст

между 16 и 22 месеца - горни кучешки зъби

между 17 и 23 месеца - долни кучешки зъби

между 23 и 31 месеца - втори кътници на долната челюст

между 25 и 33 месеца - втори кътници на горната челюст

Можете да следите поникването на млечните зъби като проверявате за нови зъбки на всеки 4 месеца, след появата на първите. Например, ако долните централни резци поникнат на 6 месечна възраст на бебето, очаквайте появата на горните резци 4 месеца по-късно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ