Напишете дума/думи за търсене

3 диети срещу тлеещи възпаления помагат за бебе

Австралийски учени: Това са традиционните стилове на хранене край Средиземно море, в Скандинавието и на острова на дълголетниците Окинава

Теорията за тлеещите възпаления като пречка по пътя към създаване на дете има дълга история в медицината. На тази почва в последните години се правят опити към класическите методи за лечение да бъдат интегрирани и по-широк кръг от подходи, като например диетата. Австралийски учени анализират изследванията в тази област и стигат до заключението, че, да, някои стилове на хранене имат противовъзпалителен потенциал и по този начин – сила да допринесат за подобряване на плодовитостта.

Възпалението е нормален телесен процес в отговор на инфекция или нараняване, инструмент на организма да поправи щетата възможно най-бързо. Не е така при продължителните субхронични възпаления, които са нещо като гориво за поддържане на болестта за вечни времена. Според специалисти по възпроизводство
тлеещите възпаления може да доведат до нарушения в менструалния цикъл, спонтанни аборти, ендометриоза, смутена овулация при жените и да влошат качеството и количеството на сперматозоидите. Ако острото възпаление се характеризира с бързо навлизане на плазма и левкоцити от кръвта в увредените тъкани, то хроничното, т.нар. нискостепенно възпаление, се проявява с циркулация на наднормени възпалителни маркери, които, въпреки че са над референтните граници, остават по-ниски от при хора с активна инфекция. Ключов маркер, използван за откриване на възпалението, е С-реактивният протеин (в медицинските документи се изписва CRP). Хроничното възпаление не довежда до “поправяне” на щетите и край на процеса, а чрез постоянно повишените възпалителни молекули уврежда органите.

Епигенетиката, която изследва как околната среда може да повлияе на изявата на гените, без да засяга самата ДНК последователност, обяснява въздействието на диетата върху репродуктивното здраве. В анализираните публикации има съобщения за различни храни, хранителни вещества и биоактивни растителни съединения с регулаторни ефекти както върху острото, така и върху хроничното възпаление.
Например хората, които съобщават за редовна консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, ядки и риба, се оказват в добро репродуктивно здраве. А по-високата консумация на червени и преработени меса, захар и рафинирани въглехидрати, ултрапреработени храни, наситени и трансмазнини улеснява или поддържа възпалителни процеси.

Една от първите версии на противовъзпалителна диета е публикувана през 1995 г.
от д-р Бари Сиърс, написал “Зоната”. Днес за антивъзпалителни се смятат 3 сходни стила на хранене - средиземноморската, скандинавската и окинавската диета, прославила името на острова на дълголетниците. Пирамидата на медитеране диетата включва пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, риба и морски дарове, бобови храни, зехтин и ядки. Северната залага на пълнозърнести зърнени култури като ръж, ечемик и овес; горски плодове; зеленчуци, главно зеле и кореноплоди като картофи и моркови; мазни риби като сьомга, скумрия и херинга; бобови храни, основно боб и грах. Меню, обичайно за храненето на о-в Окинава, включва оранжеви сладки картофи, лилави картофи, морска салата и други водорасли, бамбукови издънки, репи, горчив пъпеш, зеле, моркови, тиква, папая, гъби, риба.

Специфичните механизми, чрез които противовъзпалителните компоненти могат директно да повлияят на фертилитета, остават неясни. Макар и нееднозначно, анализът на проучвания показва, че противовъзпалителните стилове на хранене намаляват възпалителните маркери по време на бременност и в периода преди зачеването. Други изследвания доказват, че средиземноморската диета улеснява намаляването на теглото и особено опасното коремно затлъстяване и така съдейства за подобрена плодовитост. Затова изследователите подчертават, че противовъзпалителните диети “работят за бебе” чрез разнообразни и взаимно усилващи се ефекти от комбинациите на витамини, минерали, мастни киселини, фитохимикали, каротеноиди и флавоноиди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ