Напишете дума/думи за търсене

1 на 5 е шансът жена да забременее естествено след успешно инвитро

Безплодието за родителите обикновено се диагностицира след като жената не е успяла да зачене в продължение на 12 месеца. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Учените са анализирали данни от повече от 5000 пациентки, за да преценят колко често се случва това

Около едно на пет е шансът за забременяване по естествен път след оплождане инвитро, твърдят британските лекари, цитирани от Би Би Си. Според тях това е новина, която може да даде нова надежда при планирането на семейството и важна информация за контрацепцията.

Учените са анализирали данни от повече от 5000 жени, за да преценят колко често се случва това. Резултатите са средни стойности, така че вероятността за отделните хора е различна. Според Националната здравна служба на Великобритания шансът за зачеване по естествен път в рамките на следващата година е едно към четири, ако една двойка се опитва да си направи бебе от няколко години насам.

Безплодието за родителите обикновено се диагностицира едва след като жената не е успяла да зачене в продължение на 12 месеца. Но тъй като женската плодовитост намалява с възрастта, жените над 35 години и всички, които вече са наясно, че може да имат проблеми с плодовитостта, трябва да се обърнат към личния си лекар по-рано, съветват специалистите.

Проблемите с плодовитостта могат да бъдат постоянни или периодични и да засягат всеки от партньорите. Съществуват

много лечими причини,

но при около една от всеки четири двойки може да не е възможно да се открие защо има проблем с възпроизвеждането.

На Шема Тарик от Лондон е поставена диагноза “нисък яйчников резерв”, което означава, че има по-малко останали яйцеклетки в яйчниците си. Малко по-късно й съобщават, че шансовете да зачене без инвитро са почти нулеви. На жената са били необходими 6 пъти да повтори процедурата, за да зачене сина си, който се ражда успешно през 2018 г.

“Моят личен лекар ми спомена на шега, че трябва да ползвам контрацептиви, след като се роди детето ми, но и двамата се засмяхме и се съгласихме, че няма да има нужда от това. Никога не ми е хрумвало, че мога да забременея естествено, въпреки че съм лекар по сексуално здраве. Бях на 43 години и ми бяха казали, че

шансовете ми са по-малко от 1%”, разказва Шема.

Но едва осем месеца след раждането на сина се случва “чудо”, защото щастливата майка забременява с второ дете - дъщеря, която идва на бял свят напълно естествено.

“Тя беше най-прекрасната изненада, но когато разбрахме за първи път, се почувствах притеснена и неподготвена за още една бременност. Ако знаех, че една на всеки пет жени зачева по естествен път след инвитро, щях да използвам контрацептиви, докато не бъда готова както емоционално, така и физически”, спомня си тя.

Водещата авторка на  изследването, публикувано в списание Human Reproduction, д-р Анет Туейтс от Университетския колеж в Лондон, твърди, че направените открития показват как естествената бременност след раждане на дете чрез инвитро далеч не е рядкост.

“Това е в противовес на широко разпространеното мнение - от страна на жените и здравните специалисти - и на онова, което често се разпространява в медиите, че това е много малко вероятно събитие”, заявява д-р Туейтс.

В 11-те международни проучвания, които екипът ѝ е разгледал, е установено, че поне една от всеки пет жени е заченала по естествен път, след като вече е имала бебе чрез инвитро лечение,

най-често в рамките на три години

И това се отнася за различните видове резултати от лечението на безплодието.

“Това проучване подчертава важността на предоставянето на точна информация на пациентите за шансовете им за зачеване във всеки един момент, особено след раждането на бебе по метода инвитро”, заключава клиничната ембриоложка д-р Марта Янса Перес от Британското дружество по въпросите на плодовитостта.

“Добра новина е, че такава голяма част от пациентите успяват да заченат по естествен път след инвитро, но те трябва да знаят, че в случаите, когато възрастта на жената е фактор за първоначалния неуспех при зачеването или има тежък мъжки фактор на безплодие, би било препоръчително да се потърси инвитро за второ дете по-скоро рано, отколкото късно”, предупреждава тя.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ