Напишете дума/думи за търсене

Учените откриха причината за тежкото сутрешно прилошаване при бременност

Бременност Снимка: Pixabay

Според проучване, публикувано в списание Nature, гаденето и повръщането, които често определят първия триместър на бременността, се причиняват предимно от един хормон. Изследователите заявиха, че откритието може да доведе до по-добро лечение на сутрешното гадене, включително на редките, животозастрашаващи случаи.

Проучването потвърждава резултатите от предишни изследвания, които сочеха хормона, наречен GDF15. Изследователите са установили, че количеството на хормона, циркулиращ в кръвта на жената по време на бременността, както и излагането ѝ на него преди бременността, определя тежестта на симптомите, предаде БГНЕС

Повече от две трети от бременните жени изпитват гадене и повръщане през първия триместър. А приблизително 2 % от жените са хоспитализирани заради състояние, наречено хиперемезис гравидарум, което причинява непрестанно повръщане и гадене през цялата бременност. Състоянието може да доведе до недохранване, загуба на тегло и дехидратация. То също така увеличава риска от преждевременно раждане, прееклампсия и образуване на кръвни съсиреци, като застрашава живота на майката и плода.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ