Напишете дума/думи за търсене

Три изпитани диети за бързо отслабване

Снимка: Pixabay

Искате да изглеждате по най-добрия начин за предстоящо събитие или просто трябва да отслабнете бързо?  Всяка диета за бързо отслабване е предназначена да ви помогне да постигнете краткосрочната си цел, преди да преминете към безопасна, устойчива програма за отслабване. Диетите, които ще ви предложим тук, са прегледани и оценени от водещи здравни експерти, включително диетолози и лекари, специализирани в диабет, сърдечно здраве и загуба на тегло. 

Всеки човек, който се стреми бързо да отслабне, си има своя дълбоко лична причина за това. Каквато и да е причината обаче, всички ние искаме вълшебна пръчица, която да свали бързо килограмите в един или друг момент.

Въпреки че, за  съжаление, такава пръчица не съществува,  тези 3 диети вероятно ще ви помогнат да отслабнете значително бързо. Но трябва да запомните предупреждението на експертите, че краткосрочната загуба на тегло е  различна от дългосрочната загуба и поддържане на тегло.

Подлагането на диета включва внимателно планиране и предварителна подготовка.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Как да изберем нова диета

Вземането на решение за нова диета е сериозна и нелека задача. Преди да се спрете на тази, която смятате за най-подходяща, си отговорете на следните въпроси:

- Устойчива ли е тази диета за вас? Това означава да прецените можете ли да я спазвате 7 дни в седмицата. Защото, ако не издържите и я спрете, ще започне нежеланият йо-йо ефект.

- Прекалено ограничителна ли е тази диета? Ако ще се чувствате, че живеете непрекъснато в лишения, в един момент ще я спрете. Често този вид ситуация води до прекомерно угаждане или дори до преяждане.

- Ще можете ли да живеете обичайния си живот, докато сте на тази диета? Ако смятате, че ще трябва да спрете обичайните си и любими занимания, за да я изпълнявате правилно, това не е вашата диета.

- Ще се храните ли адекватно? Това е най-важният въпрос, който трябва да си зададете. Всяка диета, която предписва прекалено ниски калории, не е правилната. В секундата, в която спрете да се храните по този начин, ще си върнете теглото, предупреждават специалистите по хранене.

В крайна сметка, добрата диета трябва да стане част от начина ви на живот, а не да броите дните, докато свърши.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Колко време трябва да спазвате даден режим, преди да разберете това вашата диета ли е?

Разбира се, възможно е първия път да не изберете най-подходящата за вас диета. Не се мъчете с нея прекалено дълго - просто я сменете с друга.

Ако губите един до два килограма на седмица, значи сте на път към успеха. Въпреки това, ако отслабвате, но чувствате, че не можете да продължите дълго, защото ви е адски трудно, времето за смяна е незабавно, съветват диетолозите. Според тях, най-добрата диета е тази, която не се чувства като диета и лишение. Планът включва всички групи храни, учи ви за размера на порциите, предоставя съвети за здравословно готвене, включва стратегии за хранене навън, предлага редовна физическа активност и достатъчно сън. Най-добрата диета всъщност не е диета, а начин на живот.

Следните три диети ще ви приближат в най-голяма степен до тези изисквания:

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Диета, която ограничава приема на  въглехидрати

За да я спазвате, е необходимо да изключите напълно храните от бяло брашно и особено сладкишите, замесени с него. Позволено ви е в малко количество да ядете ориз, киноа, овесени ядки и др. зърнени храни. Все пак трябва да запомните, че това може да стане само на закуска и обяд, в никакъв случай на вечеря.

Разрешени са протеините и - изненада! – мазнините. Но е добре да подбирате храните, които не са преработени, защото по-бързо и лесно се смилат в стомаха.

Сред протеините наблягайте на органично бяло месо, риба, яйца, сирена, ядки и естествено на зеленчуците.

Както вече отбелязахме, не бива да изключвате напълно мазнините в храната си. Те могат да бъдат растителни – на първо място зехтин, кокосово или ленено масло и пр.

Авокадото е добър източник на растителни мазнини, при това е много вкусно и полезно. С ядките обаче не бива да прекалявате  - измерете си стотина грама и си ги хапвайте по малко през целия ден.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Диета за вечерта

Необходимо е да балансирате храненето си през деня, за да се насладите на вечерята. Както е известно, това последно хранене за изминалия ден е най-рисково и може да доведе до натрупване на излишни килограми.

През времето от закуската до привечер не прекалявайте с хапванията – яжте умерено и не забравяйте, че най-доброто ви предстои на вечеря. Тогава може да си позволите риба, яйца или някакво месо, разнообразете я с някаква салата от маруля, зеленчуци на скара или гаспачо. Накрая ви е позволено да се поглезите и с десерт – плод, разбира се – круша, ябълка, каквото имате под ръка. Всичко това трябва да стане преди 8 часа вечерта! 

Контролиране големината на порциите 

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Каквото и да си говорим, килограмите идват от количеството храна, която консумираме. „Тая шия не е от туршия“, казваха старите хора едно време. 

Затова като начало просто намалете храната и може и да ви се получи така да смъкнете и от теглото си. За да придадете пълнота на тази простичка диета, може да съблюдавате и следните правила:

- Яжте умерено – в смисъл не безразборно.

- Гледайте колко е часът, когато посягате към поредната порция. 

Колкото и семпъл да ви изглежда този режим, той ще затрудни тези, които обичат да хапват импулсивно, т.е. всеки път, когато пред очите им се изпречи нещо вкусно за ядене. По-лесно ще се справят хората, които умеят да се контролират и не препълват чиниите  с храна.

Можете да ядете даже 5 пъти дневно, но запомнете, че не трябва да посягате към поредното хранене, преди да огладнеете, и спрете, преди да сте се натъпкали до последно – най-добре преди десерта.

Особено ефикасно е, ако изпиете един чай, даже и да не ви се пие - той ще ви засити и ще насърчи храносмилането. Основното правило на тази диета е да си сипвате само толкова, колкото смятате, че е правилно да изядете. И никога да не си досипвате!

Дъвчете бавно и продължително – полезно е и за храносмилането, и за психиката. Защото гладът в повечето случаи не е физически, а въпрос на мислене.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ