Напишете дума/думи за търсене

Как да масажираме бебе с колики?

Кърмата е първата храна, с която малкото ни съкровище се сблъсква, но стомахчето му се нуждае и от време, за да свикне с нея.

Моториката на бебето, работата на стомаха и дихателната система, всички тези неща влияят върху процеса на храносмилането. Затова и много бебета ще изпитват колики от първата седмица до няколко месеца.

Безопасен и ефективен начин да облекчите коликите е масажът и специалната гимнастика за бебета. Бебетата с колики изпитват болки и дискомфорт, но те не са толкова силни, колкото обикновено си мислят родителите.

Масажът може да бъде както профилактичен, така и да помогне за избавяне от дискомфорта и болката по време на колики. Той допринася за отстраняването на газове и улеснява процеса на храносмилане, стимулира червата и стомахчето на бебето и намалява болката. 

Когато правите масаж, се придържайте към посоката на часовниковата стрелка и движете ръцете си около пъпчето на бебето. Продължителността на всеки масаж не трябва да надвишава 5-7 минути. Поглаждането на коремчето и натискът трябва да се случват внимателно. А положителните емоции от масажа укрепват и емоционалната връзка между детето и родителя.

Понякога просто полагане на бебето скоремчето върху стомаха на мама, може да направи чудеса. Майчината топлина, докосването на кожата и познатата миризма действат успокояващо и намаляват болката на бебето.

Масаж на бебе с колики не се прави, когато:

Има висока температура

Има алергична диатеза – предразположеност към алергии, възпалителни заболявания, инфекции на дихателните пътища, конвулсии и други патологични състояния, които се проявяват в момента

Има обриви и дразнене на кожата

При продължителна и остра коремна болка (Потърсете медицинска помощ)

Бебето е с подуто коремче

Бебето е със запек, който продължава повече от един ден

Масажните процедури могат да се извършват няколко пъти на ден, по време на смяна на памперса, преди или след къпане. Преди сесията е препоръчително да се затопли корема на бебето. За да направите това, можете да използвате топла пелена, изгладена със специална електрическа нагревателна подложка или термоодеяло. Можете също така да се разхождате из стаята в продължение на няколко минути с бебето, притискайки го към гърдите си.

Има няколко прости съвета как да правите масаж при колики на бебето:

Преди хранене го поставете по корем на маса или друга плоска повърхност. Направете няколко поглаждащи движения по гръбчето.

След хранене и преди сесията можете да дадете на бебето чай с копър или копър с вода и да изчакате 35-45 минути.

Масажната стая трябва да е топла и светла. По-удобно е да се масажира на маса за повиване, но детско креватче и дори подът са подходящи (при условие, че одеялото на пода е топло и удобно за бебето). По време на сесията пелената може да бъде свалена. Ако ще използвате масла, препоръчително е първо да ги затопляте между дланите си, преди да масажирате бебето.

Масажирането на корема започва с т.нар. „мелница“. Мама поставя ръце върху корема на бебето и започва с двете ръце едновременно да извършва въртящи движения които започват от ребрата и стигат до ингвиналната област на бебето. След това едната длан се премества към пъпа, а другата започва нежно да масажира външните скосени коремни мускули на бебето, които се намират от двете страни на торса. Първо отдясно, а след това и от лявата му страна. Тази техника помага на чревния тракт, стимулира коремната преса и тънките черва.

„Мелницата“ може да бъде заменен с леки пощипващи движения около пъпа или спираловидни движения само с палеца или само с останалите пръсти на ръката, за да се подобри рефлекторната работа на мускулите на коремната стена и вътрешните органи.

След това се пристъпва към контра движенията на ръцете. Лявата ръка масажира нагоре от областта на слабините, а дясната се движи надолу по коремчето на бебето, по посока на движението на храната по дебелото черво.

Следващият трик е „къщата“. Дланите се допират и сгъват, подобно на покрива на къща, след това се обръщат надолу, така че свързаните върхове на пръстите да опират в пъпчето на бебето. След това с лек натиск обхождате областта на стомахчето по границите с първите ребра на торса на бебето, образувайки кръг. След това освободете дланите и ги прокарайте надолу по бедрата на детето. Следващата стъпка е да хванете крачетата му, да ги сгънете в коленете и нежно да ги притиснете към коремчето на бебето. В това положение то може да издържи до 30 секунди. След това отпуснете крачетата с меки кръгови движения, докато се изправят.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Масажът на коремчето на бебето с колики трябва да е насочен към стимулиране на движенията на газовете през дебелото черво. Това помага да се отпуснат стресираните участъци на стомашно-чревния тракт. За целта, целият корем се отработва по посока на часовниковата стрелка с бавни кръгови движения. След няколко обиколки направете няколко U-образни движения напред-назад.

Масажът на коремчето може да завърши с нежни потупвания с върховете на пръстите върху коремчето или просто положете бебето да почива върху стомахчето си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ