Напишете дума/думи за търсене

Житейските съвети на една майка към нейния син

Мило мое момче, пиша тези редове, за да ти кажа колко съм щастлива и благодарна, че те има. Ден след ден гледам как растеш и се чувствам благословена, че точно ти си моето дете.

Миличък мой, иска ми се да можех да те предпазя от всички трудности, които животът ще ти поднесе, но знам, че това е невъзможно, а и не бива. Но мога да се опитам да дам всичко от себе си, за да те науча на важните неща и да те напътствам докато растеш. Има няколко основни и важни неща, които искам да ти кажа и да ти предам. Спомни си за тях, когато животът те сблъска със своите неудачи, препятствия и несправедливости.

Бъди смел. В живота ти ще има моменти, когато ще ти се иска да избягаш и да се скриеш или да си заровиш главата в пясъка, вместо да се изправиш пред предизвикателството на пътя ти. Знам какво означава това, защото много пъти ми се е случвало. Но точно в тези моменти бъди смел. Не се оставяй на сковаващата хватка на страха, не му позволявай да те победи.

Показвай уважение към другите. Това е важно и аз още отсега те уча на това. Много се гордея с теб, защото си внимателен и учтив към другите, бъди винаги такъв. Всеки човек заслужава да му покажеш респект и се надявам да се отнасяш уважително с учителите и приятелите си. Бъди кавалер с момичетата, а по-късно и с жените.

Бъди благодарен за всичко, което имаш и се учи от грешките си. Не забравяй този съвет, защото животът е низ от върхове и спадове. При някои спадове ще ти се струва, че си паднал много по-надолу, отколкото можеш да понесеш, и ти вече изпита това чувство в много ранна възраст. За съжаление никой от нас не е имунизиран срещу нещастията. Но точно в тези моменти си спомни за нещата, с които си благословен в живота. Лесно е човек да благодари, когато се чувства силен и е на върха. Но истинската стойност на една личност се измерва, когато си изправен пред трудност и въпреки това се съсредоточаваш върху хубавите неща в живота си.

Отнасяй се към твоята любима така, както баща ти се отнасяше към мен. Той ме обичаше повече, отколкото съм си мислела че е възможно. Винаги поставяше моите нужди и моето щастие преди самия себе си. Баща ти изпитваше дълбока любов към мен – такава, каквато всички мъже обещават, но много малко от тях наистина дават. Когато един ден намериш половинката си – обичай бъдещата си съпруга така, както баща ти обичаше мен. Обичай я с цялото си сърце и й го показвай всеки ден. Едно от последните неща, които баща ти ми каза, беше, че ме обича повече от живота си. И аз знам, че беше така. Пожелавам и на теб да намериш такава любов.

Помни, че семейството винаги е на първо място. Знам, че ще ти бъде трудно да следваш този съвет, когато започнеш да работиш усилено, за да издържаш семейството си или за да напредваш в кариерата. Но ти не забравяй, че хората, които те чакат вкъщи, са най-истинското нещо в живота ти, поставяй ги на първо място – винаги, във всички случаи. Мисълта за семейството ти трябва да бъде в основата на всяко твое решение, дори и ако това означава, че един ден ще трябва да откажеш повишение, защото то ще те отдели от любимите ти хора. С това не казвам, че трябва да изоставиш мечтите си и да се откажеш от целите си, просто трябва да си сигурен, че всички решения, които вземаш в полза на кариерата, няма да ощетят семейството ти.

Не се поддавай на чуждото влияние и пороците, които животът ще ти предложи. Дете мое, по пътя си ще срещнеш много изкушения и понякога от теб ще се очаква да направиш нещо, само защото и другите правят така. Може да се изкушиш да пушиш, да се подиграваш на новото дете в класа, да се отнасяш неуважително с някое момиче или да подражаваш на хора от лоша компания. Впоследствие обаче ще разбереш, че нито едно от тези неща не си заслужава. Така ще разочароваш най-вече себе си, а това е чувство, което трудно отминава. Много често, за да постъпиш правилно, ще трябва да събереш голяма смелост и кураж. Най-вероятно на моменти ще се чувстваш като аутсайдер. Може да станеш мишена на злобни коментари. Но аз винаги ще бъда до теб и ще ти помагам да направиш правилния избор и да понесеш всички последствия от това. Знам, че вероятно ще правиш и грешки, но не забравяй, че така човек трупа опит и получава важни уроци в живота.

Мило мое момче, знам, че още си твърде малък, за да разбереш съветите ми. Но един ден те ще ти потрябват и се надявам тогава да се сетиш за тях. Обичам те и нямам търпение да видя как ще пораснеш като добър, честен и достоен човек.

С обич,

мама

Автор: Шайен Бел

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ