Напишете дума/думи за търсене

Захранването на бебето е процес с 4 етапа

При отсъствие на специфични противопоказания педиатрите препоръчват захранването да започне малко преди 6-месечна възраст.

Важно е бебето да може да седи самостоятелно. Много деца “подсказват” готовност за “храните за възрастни”, като поставят неща в устата си и обожават да използват гризалки, за да чешат новопоникналите си зъбчета.

Развитието на всяко бебе е уникално и някои родители започват захранване между 4 и 6 месеца. Европейската общност за детска гастроентерология, хепатология и хранене обаче е категорична: включването на захранващи храни в менюто не трябва да се случва преди 17-а седмица (4 месеца без 2-3 дни). Забавянето също не е желателно: то трябва да се случи не по-късно от 26-а седмица (6 месеца).

Как протича захранването?

Захранването на бебето е процес с 4 етапа 

Стадий 1 (4-6 месеца):

Да си похапнем с лъжица

В менюто на бебето се въвеждат храни с една съставка, пюрета/каша от плодове/зеленчуци – меки и подходящи за хапване от лъжичка. Новата храна се предлага преди или по средата на храненето с кърма (адаптирано мляко).

Стадий 2 (7-9 месеца):

Хайде да смесваме и откриваме вкусове!

Майчината кърма остава основен източник на храна за бебето, но постепенно се увеличава броят на захранващите храни – правят се и комбинации между тях (пюрета и каши) за нови вкусове.

Стадий 3 (9-12 месеца):

Да си похапнем с пръсти

Майчиното мляко постепенно се измества от захранващата храна. Препоръчва се да се въведат и по-твърди храни, но нарязани на мънички хапки (подходящи като размер, за да могат да се приемат от бебето при самостоятелно хранене с пръсти).

Стадий 4 (12+ месеца):

Колко е вкусно да хапвам (почти) като възрастните

Накълцана или смляна храна от трапезата вече е подходяща за бебчо. Разбира се, с уговорката, че някои продукти са напълно недопустими. Бебето трябва да получава храни с висока хранителна плътност (напр. пълномастно кисело мляко).

На една година се преструктурира храненето на всяко дете. То започва да открива и приема различните аромати и вкусове на новите храни, които вече му се предлагат. След тази възраст детето трябва да започне да яде практически всичко, въпреки че това трябва да става постепенно и много балансирано. Неговото дневно меню трябва да включва най-малко 4 хранения: закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря.

През този период трябва да стане и още една съществена промяна в храненето на детето. До сега му се е предлагало едно ястие на всяко хранене, но вече трябва да му се предлага първо, второ и трето, както в яслата и детската градина. Като първо може да му се предложат зеленчуци на пара, картофи, супа или някакво пюре. Kато второ – месо, риба, яйце и всичко това с някаква гарнитура. И накрая идва десертът – кисело мляко с плодове или бисквити, плод, крем с плодове и т.н.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ