Напишете дума/думи за търсене

Бебето се напъва често - има ли защо да се тревожа?

Бебето ви се напъва, червено е и плаче. Успокоява се, когато се изака или пръцне.

Родителите често интерпретират това поведение като колики и смятат, че бебето се измъчва и се тормози, когато изхожданията се случват по този начин. Всъщност след това изпражненията са съвсем нормални, меки и без кръв. Важно е да знаете, че първо, това не са колики (които са свързани с неутешим плач в продължение на много дълго време и не се успокояват от изхождане) и второ, приема се за нормално да има десетина минути напъване и почервеняване на лицето преди изхождане с инцидентни проплаквания.

Обяснение за това поведение е просто фактът, че мозъкът все още няма критерий на кои сигнали от храносмилателната система да обръща внимание и кои да игнорира. Същото е, както когато си сложите нов пръстен - през първите 1-2 дни го усещате на ръката си, особено при движения, а след това напълно забравяте за него?

Така е, защото мозъкът е преценил, че няма нужда да реагира на това усещане. Нашият мозък не регистрира дейността на храносмилателната ни система, независимо че тя непрекъснато се движи - има определен праг, който да се премине, за да започнем да усещаме тази дейност (напр. спазми при чревен вирус и диария). Храносмилателния тракт на бебетата обаче в утробата не е работил и мозъкът им още няма изграден критерий кое е нормално и на кое не е нужно да се обръща внимание, затова бебето реагира дори на най-нормалните движения на червата.

Отделно понякога наистина е необходимо с движения на тялото да се подпомогне дейността на червата, както и ние се напъваме понякога. Затова не е нужно да се тревожите от това поведение, освен ако продължава дълго време и е по много пъти на ден или несвързано с изхождане/пръцкане или има промяна в честотата, консистенцията и вида на изхожданията.

В такава ситуация винаги е разумно да обсъдите с вашия педиатър поведението на детето и какво да се предприеме.
Всеки път, когато си мислите, че бебето ви има колики, се сещайте, че ако това е истинска коремна болка , тя няма да мине ако го повозите в кола или го гушнете и люлеете. Сещайте се също и че по света има култури, чиито бебета не страдат от колики.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Повечето родители, които оставят бебетата си да плачат, докато се изтощят, го правят единствено от отчаяние и преумора. Това напълно противоречи на родителския инстинкт. Всъщност точно непостоянството - понякога да откликвате на плача, понякога - не, ли е това, което искате бебето да научи от вас? Всички експерти са съгласни, че децата се проявяват най-добре когато сме постоянни в отношението си към тях.

Знаете колко сте разочаровани, когато понякога успявате да успокоите бебето, а следващия път не ви се получава. Точно така се чувства и то, когато сутрешният плач му осигурява прегръдка и топло мляко, а в късния следобед никой не му обръща внимание. Да подхранвате доверието на детето е сред най-великите права и задължения на всеки родител. Когато го гушкате с много обич и му давате да суче, вие му казвате: "Не се тревожи , ще бъда до теб, винаги когато имаш нужда от мен“
По късно ще имате достатъчно време , за да го възпитавате и учите, но сега е времето за гушкане. Наслаждавайте се на това време, защото е много кратко.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ