Напишете дума/думи за търсене

Какви умения има 3-месечното бебе?

На 3-месечна възраст бебетата обикновено достигат много нови стъпки в своето развитие.

Ето някои от основните моменти и възможни постижения, които да очаквате от своето бебе на 3 месеца:

Физическо развитие

Бебето обикновено ще има по-добър контрол върху своята глава и шия. Когато го държите стоящо, вероятно вече ще умее да поддържа главичката си правилно. То може да започне да се опитва да се обръща от гръбче на коремче и да извършва леки кръчми. Ръцете и краката му могат да се движат по-съгласувано, а мускулната сила в тялото му ще се увеличи.

Зрително развитие

Бебето ще има по-добър фокус и ще може да проследява предмети със зрението си. То може да се интересува от ярки цветове и движещи се обекти. Развиващи се дълбоки мозъчни връзки му позволяват да разпознава лица и да реагира на усмивки и изрази на лицето.

Социално-емоционално развитие

Бебето започва да проявява повече смесени емоции и може да изразява радост, тъга или неудовлетворение. То може да се усмихва в отговор на вашата присъствие и да издава звуци като пискене или кърцане, за да комуникира с вас.

Езиково развитие

Бебето може да започне да произнася прости звуци като "аа" или "оо". То може да се зарадва, когато слуша вашето гласно общуване, както и да реагира на меки звуци в околната среда.

Двигателни умения

Бебето ще показва по-голяма активност и може да се опитва да се върти, да дърпа и пъха предмети. То може да гребе с ръцете си, да преглъща и да се бори да държи предмети като играчки. Развива се и рефлексът на захващане, когато бебето се схваща за неща, които са поставени в ръцете му.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Важно е да помните, че всички бебета се развиват с индивидуално темпо и също така има вариации във времето, в което постигат различните етапи. Ако имате въпроси или се безпокоите относно развитието на вашето бебе, винаги е добре да се консултирате с педиатър.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ