Напишете дума/думи за търсене

Как да обличам бебето?

Притесненията около новороденото са безброй и една от най-честите тревоги на майките е дали бебокът е облечен подходящо – дали не му е твърде топло, твърде студено, неудобно, дали няма да се простуди?

Подобни терзания са в пълна сила, когато дойде време за сън. Докато спи, детето може да е потънало в дълбок сън и да не даде знак веднага, ако се чувства некомфортно. Съответно е възможно да прекара доста време отвито, измръзнало или потно. Ще трябва да сте нащрек и да внимавате за подобни пасивни индикации, че трябва да промените нещо в обличането на мъника. Ето все пак някои основни насоки, които да следвате:

Температурата в стаята

Специалистите препоръчват новороденото да спи в стая с температура около 22 градуса – нито твърде топло, нито твърде студено. Разбира се, за да поддържаме такава температура в помещението целогодишно, трябва да заложим на някакъв вид отопление или климатик за охлаждане. А отоплението и климатиците често водят до пресушаване на въздуха. Не забравяйте да помислите за овлажнител в стаята, където спи мъникът.

Съдете по себе си

Много често срещан съвет е да обличате за сън бебето така, както обличате себе си. Все пак не забравяйте, че крехкият организъм на мъничето е по-податлив на простуда от вашия. 

Самото дете ще даде знак

Наблюдавайте бебето внимателно и бързо ще намерите кой начин на обличане е подходящ за съня му. Ако детето се буди често и плаче, явно не се чувства комфортно. Ако вратлето и косичката му са изпотени, вероятно е навлечено повече от нужното и му е топло. Пипнете крачетата, ръчичките, нослето – студени ли са? Ако да, то вероятно бебето е облечено твърде тънко. Не се доверявайте задължително на отвиването – това не винаги значи, че на мъникът му е топло. Възможно е и да се е отвил, докато се е въртял насън.

Какви дрехи да изберем?

Дрехите за сън, както и всички бебешки дрешки, трябва да са от естествени материи, нежни към кожата. Изберете памучни такива. Ританки и тънко боди с късо ръкавче биха били достатъчни за топлия летен сезон. Ако е много топло, може и без ританките или пък бодито да е модел без ръкави. За по-студено време може да изберете боди с дълг ръкав, да добавите тениска-пижамка отгоре, гащиризонче с ръкави, да обуете чорапки или направо зимно чувалче за сън.


Завивката също е от значение

Завивката на бебето и начинът, по който го обличаме за сън, са взаимосвързани. Ако на детето му е комфортно, то няма да се върти много, няма да се развива и завивката ще бъде фактор през цялата нощ. Ако тя е по-лека и тънка, можете да облечете детето по-дебело. Ако пък самото одеялце е по-дебело или слагате повече от една завивка, то може да бъде облечено по-тънко.

Наблюдавайте детето и открийте как му е най-комфортно по време на сън. Можете да експериментирате с обличане, със завивките и с условията в самата стая. Няма универсален и най-верен отговор на въпроса как да облечете бебето за сън, защото всяко бебе е уникално. Но всеки родител разбира своето мъниче и без думи, така че несъмнено ще съумеете да откриете най-доброто решение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ