Напишете дума/думи за търсене

5 стъпки към по-добър бебешки сън

Сънят има ключова роля за развитието на бебето.

Правилният и пълноценен сън играе решаваща роля за неговото развитие и поведение. Понякога обаче приспиването на детето ни изглежда като подвиг! Кои са най-честите грешки на родителите и какво можем да направим за тях?

1. Времето извън дома

Някои родители започват да водят бебетата са на различни дейности още от първите месеци от живота си - бебешко плуване, гимнастика за мама и бебе, разходки и много други дейности водят до това бебето да прекарва много часове далеч от дома. Това затруднява опознаването на домашната среда, а оттам и затрудненията с отпускането и съня.

Какво можем да направим вместо това: Ако смятате, че можете да прекарате няколко часа извън дома с бебето, уверете се, че ги ограничавате в разумен обем и прекарвате повече време в игра, четене или слушане на музика вкъщи.

2. Много различни стратегии

В усилията си да намерим най-доброто решение за сън за нашето малко дете, в крайна сметка прилагаме много различни методи. Това обърква навиците на нашето бебе, затруднявайки го да спи спокойно.

Какво можем да направим вместо това: Създайте рутина в приспиването, като вземете предвид къде ще спи бебето през деня и нощта, програмата за сън и кърмене и накрая часовете, в които някой друг ще го гледа, за да спазва съществуващата програма.

3. Мненията се различават

По въпроса за съня възгледите между родителите почти не съвпадат. Най-вероятно дори не сме съгласни с партньора си относно метода, който трябва да следваме. Но това не е непременно нещо лошо!

Какво можем да направим вместо това: Обсъждайте различните гледни точки, отбележете общите виждания, разликите, плюсовете и минусите и се адаптирайте (тоест, намерете компромисно решение). Не забравяйте, че истината винаги е някъде по средата!

4. Сънят и храната вървят ръка за ръка

Често срещано схващане е, че бебето трябва да яде, за да спи. Но това не е правилно.

Какво можем да направим вместо това: Спазваме установения режим за кърмене и сън. Въпреки това, ако ви е трудно да промените този навик, опитайте да го постигнете постепенно. Някои дни храните бебето си непосредствено преди лягане, а други го оставяйте да заспи без ваша помощ.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

5. Топла среда и абсолютна тишина

Повечето вярват, че бебето се нуждае от топла среда за сън и абсолютна тишина. Но това не е съвсем вярно. В крайна сметка всичко е необходимо да бъде в умерени граници.

Какво можем да направим вместо това: Избирайте памучни пижами за вашето мъниче, а не тежки одеяла. Освен това пълната тишина у дома, когато бебето спи, е не само ненужна, но може да създаде и проблеми с концентрацията, когато детето порасне.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ