Напишете дума/думи за търсене

Въпросите, които да зададем преди планирано секцио

Над 50% от ражданията днес са чрез секцио и далеч не всички от тях са планирани.

Така че, без значение дали вече знаете, че ще родите с цезарово сечение или пък сте с намерението да дадете живот на бебето си по естествен начин, е добре да сте добре информирани за особеностите на този тип операция.

Предлагаме ви няколко въпроса, които бихте могли да обсъдите с лекаря си по време на бременността.

1. Може ли някой от близките ми да присъства по време на операцията?

2. Какъв тип упойка ще получа и как действа тя?

3. Какви са рисковете за мен? Нека не забравяме, че цезаровото сечение не е безобидна манипулация, а такава, която изисква анестезия.

4. Какви са рисковете за бебето ми? Ако датата за секцио не е коректно изчислена, бебето може ли да се роди преждевременно.

5. Колко време ще отнеме операцията? Обикновено отнема около 45 минути, но все пак се поинтересувайте за времетраенето в конкретната болница.

6. Ще трябва ли да бъда избръсната преди операцията? Подгответе за всички детайли – колкото по-малко изненади в деня на раждането, толкова по-добре.

7. Колко време отнема възстановяването? Повечето пациенти напускат болницата след около 3 дни. След 6-8 седмици би трябвало да сте в състояние да се върнете към нормалния си начин на живот.

8. Мога ли да се храня преди операцията? Ако е планирана, лекарят ще ви предупреди да не поемате храна и течности от вечерта на предния ден. При непланирано секцио е добре да знаете какво би последвало, ако сте консумирали храна преди това.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
9. Къде ще се намира белегът и как ще изглежда? Има три основни вида разрези, така че не бъдете сигурни, че белегът ви ще изглежда точно като на приятелката ви.

Източник: thestir.cafemom.com

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ