Напишете дума/думи за търсене

Ръст на случаите на жените, които раждат сами вкъщи

Д-р Георги Бонев Кадър: Нова тв

Увеличават се случаите на жени, които раждат сами в домовете си, без лекарска помощ. Последният такъв пример е от Враца, когато спешен екип спасява новородени близнаци в тежко състояние.

Въпреки че няма официална статистика колко жени предпочитат да родят децата си извън болница. Според неправителствени организации става дума за над 30 родилки всяка година. Наблюденията на лекарите са, че техният брой се увеличава. Само от началото на годината медиците във Враца са реагирали на няколко подобни случая. В София ситуацията е сходна. Експерти откриват причината в недоверието на много жени в здравната система.

След сигнал на спешния телефон 112 за родила в дома си във Враца жена, медиците откриват две недоносени бебета. По думите на д-р Георги Бонев жената е била в сравнително стабилно състояние. „Но бебетата не бяха добре. Едното беше 1 кг, другото - 800 грама. Тя не можеше да обясни, даже не знаеше, че са две бебетата”, каза д-р Бонев.

Децата са реанимирани и откарани в болница заедно с майката, която признава, че не е следила бременността си. Според Албена Димитрова, акушерка в МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, от Нова година досега това не е първият случай, в който пристигат и виждат раждане в домашни условия.

С подобни казуси се сблъскват и в други градове на страната. От столичната спешна помощ признават, че са израждали не едно или две бебета в линейка. „За съжаление, в 21-ви век много от младите майки или не проследяват достатъчно бременността си, или изобщо не се проследяват. Това крие незнание кога ще настъпи терминът, когато рискът е много по-висок. Жените чакат до последно и тогава при отиване на спешния екип раждането или е започнало, или е много напреднало”, обясни д-р Анелия Богданова от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

По думите на Борислав Дончев – парамедик, общото между всички е, че се получава усложнение. „То е абсолютно излишно и би могло да се избегне, ако майките следят състоянието си”, смята Дончев.

От Асоциацията на дулите - специално обучени придружители на родилки, казват, че често с тях се свързват жени, които питат дали е възможно да родят вкъщи. Като причина посочват недоверието в здравната система.

„Много често има страх от загубата на контрол - „някой друг ще взима решенията за мен”, постъпвайки в болница… чували са истории, които им вкарват страх”, обясни Мирослава Филипова.

Гинеколози предупреждават, че при раждане в извънболнична среда лесни за овладяване усложнения могат да са фатални.

„Най-опасното винаги си остава на първо място кръвозагубата или евентуални инфекции, или мъртво раждане. За бебето най-важно е веднага след раждането да му се осигури проследяване на различни показатели. И това е от фундаментално значение за превенция на детски болести като ДЦП”, каза д-р Валентин Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

У нас все още липсва регистър колко от ражданията са станали извън болниците.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ