Напишете дума/думи за търсене

Минималните осигуровки и втората година от майчинството ще са 780 лв.

Депутатите приеха на първо четене бюджета на ДОО. СНИМКА: Румяна Тонева

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2023 г. бе приет на първо четене за рекордно кратко време. Само час и половина бе нужен на депутатите, за да подкрепят вдигането от 1 август на минималните осигурителни вноски със 70 лв. Така ще се изравнят с минималната заплата от 780 лв.

След месец най-ниският праг ще е 780 лв. и за самоосигуряващите се, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители.

Втората година от майчинството отново ще се изравни с минималната заплата. Това ще важи със задна дата - 1 януари 2023 г. 780 лв. ще е и обезщетението за бащите, които имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8 години.

Освен това в бюджета са предвидени и парите до края на годината за увеличението от 1 юли на пенсиите с 12% до края на годината.

Този бюджет не предлага промяна в политиките и доходите и не помага на хората да решават кризите и да преодоляват трудностите си. БСП счита, че е необходимо да бъде установен механизъм със средната или с минималната работна заплата и всички да се осигуряват на реалните си доходи, каза бившият социален министър и депутат от БСП Георги Гьоков. И отново обясни, че ще внесат своите предложения между първо и второ четене. Соцлидерката Корнелия Нинова попита защо отнемат правото на пенсионерите и децата да обжалват решенията на НОИ без съдебна такса.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС, защото той е нужен. За следващата година не може да разчитате на нашата безусловна подкрепа. Това каза бившата социална министърка Деница Сачева по време на дебатите на първо четене в парламента.

Според нея пенсионно осигуряване започва да има данъчен характер. Вече над 10 млрд. лева идват от данъци, каза още тя.

Пенсия у нас се взема средно 21 г. и 4 месеца, а средна възраст на пенсионерите е 73 г. и 5 месеца. Сега тя се получава с шест месеца по-дълго. Преди 10 г. пенсиите са се плащали средно 20 години и 8 месеца.

Тя обърна внимание, че 40% от младите са на мнение, че не е престъпление да се работи без трудов договор.

ГЕРБ-СДС е против социални плащания да се обвързват с минималната заплата, защото това би оказало много сериозен натиск върху увеличаването ѝ.

Сачева обясни, че между първо и второ четене ще внесат вдигане на заплатите на служители в НОИ, за да може да се компенсира натрупаната инфлация.

Трябва да си дадем сметка, че предвид кратките срокове липсват реформи в този бюджет. А в управленската програма на кабинета "Денков-Габриел" е заложен цялостен преглед на пенсионната система, учителския фонд, вдовишките добавки и категорийните работници, обясни Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. 

Освен това ще се въведе и формула за определянето на максималния осигурителен доход, който до края на годината ще остане 3400 лв.

Бюджетът на ДОО е неадекватен и неотговарящ на реалностите на обществото, каза Ангел Георгиев от "Възраждане". Според него ПП откраднали социалната политика на БСП и започнали да водят социална политика с "Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Това е начинът, по който ще процедират коалиционните партньори - "едно голямо няма нищо", каза още Георгиев. 

От ДПС отново обърнаха внимание на увеличаването на минималните вноски на земеделските стопани и производители. За година те ще трябва да внасят по 3000 лева, без да броим таксите за счетоводител. Разберете, че те не искат да плащат по-малко, но това е непосилна сума за тях, каза Севим Али от ДПС. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ