Напишете дума/думи за търсене

Банката за майчина кърма продължава инициативи за ползата от майчиното мляко

СНИМКА: Пресцентър на Столична Община

На 7 август като част от поредицата инициативи в Световната седмица на кърменето (1 – 7 август) общинската Банка за майчина кърма организира събития, на които да запознае младите родители с ползата от майчиното мляко за бебето. Мотото през 2023 г. е „Кърмене и работа“, което обедини екип от висококвалифицирани служители и партньори на Банка за майчина кърма да подкрепят българските майки в мисията да отгледат здрави деца. Ще се включват специалисти, които ще осигурят безплатни индивидуални консултации на кърмещи жени и бъдещи майки. Това съобщиха от пресцентъра на Столична Община.

От 13.30 ч.в понеделник, 7 август, в сградата на Банка за майчина кърма на ул. “Сава Михайлов“ № 57 ще се проведе среща на медицински специалисти. На събитието ще бъде представен научният проект “Микробиом и състав на кърмата - ключови фактори, роля и взаимовръзка с оралната и чревна микробиота при новородени деца” от гл. ас. д-р Илияна Рашева.

Проектът се осъществява по програма „Конкурс за финансиране на фундаментални научниизследвания - 2022 г.", с базова организация СУ “Св.Климент Охридски”, Биологически факултет, катедра “Обща и промишлена микробиология” и Национален център по общестено здраве и анализи (НЦОЗА).

Проектът включва комплексен подход в изучаването на микробиома на кърма, слюнка и фецес от новородени деца, за разкриване на взаимовръзката между тях.

Заложено е изучаването на основни физикохимични показатели (белтък, лактоза, олигозахариди, мастнокиселинен профил, биологично активни вещества) както и оценка на присъстващите микробни видове. Подобно цялостно научно изследване на българската популация се прави за пръв път и получените данни могат да послужат за подобряване на здравословния статус на новородените деца в България.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ