Напишете дума/думи за търсене

Писмо до майката, която е в капана на следродилната депресия

Надявам се това писмо да намери пътя си към теб в момент, когато се нуждаеш от подкрепа, разбиране и обич. Като майка знам, че следродилната депресия може да бъде изключително трудна и изтощителна емоционална битка.

Възможно е да се усещаш изолирана, пренебрегната и дори виновна за всички тези чувства. “Аз лоша майка ли съм? Защо не мога просто да се отдам на любовта и щастието от появата на това малко човече? Лош човек ли съм? Така ли трябваше да се стече животът ми?“

Спри с всички тези мисли и се довери на живота. Не си сама в тази борба и не си направила нищо грешно или лошо, изпитвайки всички тези емоции, бушуващи като буря в главата ти.


Следродилната депресия е нормален отговор на огромните промени, през които преминаваш след раждането. Наистина е трудно да се справяш с новата си роля на майка, особено когато се бориш с емоционални колебания и изморяващи, променливи настроения. Знам, че това може да бъде невероятно изцеждащо и понякога дори ужасно, но трябва да знаеш, че е временно и скоро всичко ще бъде по-добре.
Ако имаш нужда, не се отказвай да потърсиш помощ и подкрепа. Общуването с психолог или психотерапевт може да бъде изключително полезно за разбиране и преодоляване на тези чувства. А защо не започнеш с твоята половинка или друг близък, на когото имаш доверие?

Разбирам, че може да се чувстваш уязвима да говориш за това, но е важно да знаеш, че не е проява на слабост, а смелост.
Помни, че всичко, през което преминаш, има голямо значение. Ти си важна, обичана и ценена майка, която прави най-доброто, на което е способна в дадения момент. Не се опитвай да бъдеш перфектна. Никому не е нужно. Просто обичай бебето си и бъди там за него. Признавай своите малки успехи, прегърни промените и търси радостта в моментите със семейството. Не забравяй - ти си прекрасна и се справяш чудесно!


Има толкова много хора, готови да те изслушат, да те подкрепят и да помогнат. Позволи им. Не забравяй - имаш силата и устойчивостта да преодолееш този труден период и да откриеш светлината и радостта, които са на една ръка разстояние.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ