Напишете дума/думи за търсене

Всичко за ултразвука в 20-тата седмица от бременността

Източник на изображението: pexels.com

Около 20-тата седмица настъпва важен етап от бременността ви – времето за вашата втора фетална морфология. Дългоочакваният момент, в който за първи път ще видите бебето си и как протича развитието му.

Нека ви разкрием и подробностите около ултразвука в този период - неговата цел, ползите му и какво да очаквате.

Какво представлява феталната морфология в 20-тата седмица?

Традиционно това е първата среща на бъдещата майка с развиващото се в нея бебе. Съвременната медицинска практика обаче позволява и по-ранен ултразвук в 12-тата седмица от бременността. Тогава може да се провери за потенциални хромозомни аномалии. 

Вторият ултразвук дава повече информация за развитието на бебето, неговите органи и наличието на аномалии. Той може да се извърши между 18-та и 20-та седмица от бременността, като гъвкавостта се простира до 22-ра седмица.

Основните цели са следните:

  • Оценка на развитието - изследва се позицията на плацентата и състоянието на бебето - сърцето, белите дробове и други органи. Това е в помощ за осигуряването на правилно развитие.
  • Откриване на аномалии - щателният преглед позволява да се проследи плода за аномалии, за да се вземат своевременни мерки.
  • Проследяване на бременността - помага за приблизителното определяне на точния период на бременността и преценка дали плодът съответства на времевата рамка.
  • Откриване на пола - може да се определи пола на бебето с високо ниво на точност. 

Ето и върху какво се фокусира прегледът:

  • Позицията на бебето в утробата;
  • Проверка на гръбначния стълб и коремната стена, за да се осигури подравняване, ако е нужно;
  • Уточняване на размер, тегло и външен вид, за да се сравни с очакваните норми;
  • Оценка на положението на плацентата и пъпната връв;
  • Оценка на нивата на околоплодната течност;
  • Преглед на органите на бебето;
  • Преглед на чертите на лицето и крайниците.

На какъв принцип е технологията?

Феталната морфология използва същата технология като останалите ултразвукови изследвания в коремната област. Високочестотните звукови вълни отскачат от вътрешните структури на бебето и амниотичната течност. Подробните изображения дават добра представа за плода в утробата.

Нужна ли е феталната морфология?

Специалистите със сигурност ще ви препоръчат ултразвука в 20-тата седмица, но изборът си остава ваш. Много родители предпочитат да запазят елемента на изненада за пола на детето до раждането. За други е важно да проверят дали бебето има аномалии. Обикновено решението е въпрос на лично предпочитание.

Всичко ли открива ултразвукът?

Дори и да предоставя много информация, феталната морфология не може да открие абсолютно всички аномалии. Приблизително около 50% от тях се разпознават на този етап от бременността, като някои от аномалиите се проявяват едва след раждането. Например, чревните и сърдечните проблеми стават очевидни в по-късен етап от бременността.

Въпреки всичко това, феталната морфология остава един от най-точните инструменти за преглед по време на бременност. Тя показва от 40 до 70% ефективност при идентифициране на структурни отклонения.

Какво се предприема при забелязана аномалия?

Ако се открие такава по време на ултразвуковия преглед, ще ви се препоръчат допълнителни изследвания. Възможно е да са необходими консултации с други специалисти. Така ще може да се погледне по-обстойно състоянието на плода, за да се предприемат нужните мерки.

В много случаи дребните проблеми с плода се решават с напредването на бременността.

Как да се подготвите?

Не е необходима специална подготовка за феталната морфология през 20-тата седмица. В помощ може да е полупълният пикочен мехур, който да подобри визуализацията по време на ултразвука.

Остава ви само да запишете час и да включите бащата на бебето в изживяването. Отпуснете се и се насладете на момента, в който ще видите съкровището си за първи път. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ