Напишете дума/думи за търсене

Подготовка за раждането: полезни съвети

Снимка: Pixabay

Бременността е не само време на радостни очаквания, но и период, когато бременните жени се сблъскват с много въпроси. Как да се подготвим за раждането? Как да различаваме контракции от нормални болки? Какво да включим в родилния багаж? В тази статия ще се запознаете с полезни съвети, базирани на опита на множество жени, които ще ви помогнат в подготовката за раждане.

Първи триместър – основите на здравословния начин на живот

Когато един живот расте вътре във вас, всяка гестационна седмица от бременността носи своите уникални усещания, предизвикателства и радостни моменти. Това е период, по време на който много жени преоткриват своите тела и се готвят за едно от най-великите чудеса в живота – раждането. Но как да се подготвите по най-добрия начин за този момент от самото начало?

Здравословно хранене

Веднага след като научите за бременността си, е време да преосмислите своите хранителни навици и да си подготвите здравословна диета, която да включва всичко необходимо за вас и за развитието на вашето бебе. Ето на какво е необходимо да обърнете внимание и да включите във вашия хранителен режим:

  • богато на витамини хранене – уверете се, че приемате достатъчно плодове и зеленчуци, които са източник на жизненоважни витамини;
  • витамини за бременни – консултирайте се с вашия лекар относно подходящите добавки и витамини, които да допълнят вашата диета;
  • протеини и желязо – често при бременните се наблюдава дефицит на желязо. Подгответе си режим, който да включва редовна консумация на месо, риба, яйца и млечни продукти. Това е ключово за вашата енергия и развитието на бебето.

Движение и тренировки

Дори и през първия триместър движението е важно. Леките тренировки, като йога, пилатес, плуване или разходки на открито, помагат на тялото да се адаптира към промените, но и да запази двигателната си активност.

Втори триместър – фокус върху тялото и ума

Това е времето, когато много жени започват да мислят и да се подготвят активно за раждането. Посещенията на семинари, курсове и уъркшопи може да ви помогнат да разберете какво да очаквате. В много клиники се организират дни на отворените врати, по време на които може да се запознаете отблизо с медицинските екипи и атмосферата в родилните отделения. 

В училищата за бременни и родители подготвят полезни съвети и насоки за бременността и раждането. Ще имате възможност да се информирате и за предимствата и недостатъците на естественото раждане и секциото, за да вземете информирано решение. Има също и професионални психолози и терапевти, които може да ви помогнат, в случай че имате нужда от допълнителни разговори, за да се справите със страховете и несигурността, които усещате преди раждането.

Трети триместър – последни приготовления

Това е моментът, в който повечето бременни започват да купуват някои неща за бебето, както и да се подготвят за предстоящия болничен престой. Ето какви са основните препоръки за този период:

  • багаж за родилното – бременността напредва все повече и е добре да сте подготвени отрано с всичко необходимо, за да не се налага да си създавате излишни притеснения в най-важния момент. Осигурете си поне две нощници за бременни, чехли, хавлия, подходящо облекло и бельо за след раждането, както и лични тоалетни принадлежности. Старателно пригответе дрешки за бебето и комплект за изписване, които трябва да сте изпрали и изгладили предварително. Не забравяйте всички документи, които са необходими за родилното;
  • подготовка на дома – вашият дом трябва да бъде напълно готов, за да посрещне новия член на семейството. Това включва финализиране на ремонта на детската стая, закупуване на всичко необходимо за бебето и обсъждане на плановете за първите дни след раждането.

Бременността и раждането са изключително важни моменти в живота на всяка жена. Подготовката за тях изисква събиране на достатъчно полезна информация, планиране и психологическа нагласа. Всички тези съвети може да ви помогнат да преминете през този период по възможно най-лесния и радостен начин.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ