Напишете дума/думи за търсене

Как да спя добре, докато съм бременна?

Медицинските специалисти може да ви препоръчат да спите основно на лявата си страна, защото се смята, че когато лежите наляво циркулацията на кръвта към сърцето, матката, бъбреците и бебето е по-добра.

Тази поза също така намалява натиска върху долната куха вена - кръвоносен съд, който провежда бедна на кислород кръв от различни части на тялото към сърцето, с изключение на белодробните вени, която получава кръв от долните крайници и я доставя към сърцето, за да поддържа кръвообращението.

Безопасно ли е да спя по гръб?

Ако сте свикнали да спите по гръб, може да продължите да го правите през първия триместър, когато това е безопасно. С напредването на бременността обаче и особено около средата ѝ, матката ви става по-тежка и затова е най-добре да изберете друга поза.

Причината да не се препоръчва спането по гръб е, защото то създава условия растящата матка да притиска вече споменатата долна куха вена, което теоретично може да попречи на притока на кръв и хранителни вещества към плацентата и развиващото се бебе. Това също така може да причини намаляване на притока на кръв и за вас и усещания като замаяност, задух или ускорен пулс. Спането по гръб може допринесе и за проблеми с кръвообращението – разширени вени, хемороиди, подуване, както и за мускулни болки и хъркане, което пък би могло да доведе и до сънна апнея
спиране на дишането, липса на дишане, с повишаването на килограмите ви.

Но не се притеснявайте, ако заспите настрани и се събудите по гръб. Това се случва непрекъснато и не би следвало да има някакъв сериозен нежелан ефект върху здравето на бебето. Просто сменете позицията и продължете да спите.

Безопасно ли е да спя по корем по време на бременност?

Да, може да продължите да спите по корем. Заради чувствителността на гърдите и увеличаващото се коремче вероятно съвсем скоро няма да се чувствате комфортно да спите по корем, но може да продължите да го правите, докато ви е удобно.

Ако сте свикнали да спите по корем и искате да продължите по този начин, опитайте да използвате възглавница за бременни, която да поддържа нарастващия ви корем. Някои жени успяват да спят удобно по корем по този начин до третия триместър.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как да спя добре, докато съм бременна?

Дори след като намерите удобна поза за сън (както и идеалните възглавници за сън, които да помагат за това), може все пак да ви е трудно да спите добре. Различни симптоми, свързани с бременността, като честата нужда да ходите до тоалетната, гаденето, киселините и Синдром на неспокойните крака, може да затруднят спането. Но има много стратегии за сън, които да опитате – да намалите кофеина, да пиете повече течности сутрин и по-малко вечер, да хапвате нещо леко преди сън и да използвате техники за релаксация като йога, стречинг и дълбоко дишане. Създайте навик за някаква успокояваща рутина преди лягане и се опитайте да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Ако нищо от това не помага, консултирайте се с вашия лекар за евентуален прием на безопасни медикаменти за сън, които могат да се взимат по време на бременност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ