Напишете дума/думи за търсене

Какво може да доведе до безплодие?

Опитите за създаване на дете могат да предизвикат много положителни емоции и вълнение. Започвате да обръщате внимание на децата по улиците и да се вслушвате в детски смях. Ако обаче зачеването не се случи веднага, това може да доведе до чувство на самота и тъга, че само при вас не се получава.

Не забравяйте, нормално е да мине малко време преди да настъпи оплождане. Въпреки това, всяка жена си задава въпроса кога е подходящо да се допита до лекар, за да се установи дали има проблем и как той може да се реши.

Колко време трябва да правите опити преди да се допитате до лекар?

Всички жени трябва да посетят своя лекар за преглед дори преди да започнат опити за дете за се да обсъдят възможни проблеми, генетични тестове и навици в начина на живот, които биха повлияли по някакъв начин върху бременността.
Обикновено, на повечето двойки са нужни четири до шест месеца до настъпване на забременяване. Някъде между 85-95% имат успех в рамките на една година. Ако сте се опитвали активно в продължение на една година, имали сте често полов контакт без предпазни средства и все още нямате резултат, безплодието е възможно. Разбира се, не забравяйте, че редица фактори трябва да се вземат предвид, за да има успешно оплождане.
Ако сте под 35 години, като цяло сте здрави и активно се опитвате да забременеете в продължение на година или повече, но неуспешно, трябва да си уговорите среща с лекар. Жените на възраст над 35 години трябва да потърсят съвет от доктор или клиника след шест месеца неуспешни опити.
И накрая, жените, които имат повтарящи се спонтанни аборти, също трябва да насрочат среща с лекар възможно най-скоро. Въпреки че спонтанните аборти са чести, повторните такива не са. Това може да показва медицински проблем.

Какво може да доведе до безплодие (инфертилност)?

Има много възможни причини за инфертилност и проблемите с плодовитостта могат да засегнат всеки партньор. Но в една четвърт от случаите не е възможно да се установи причината.

Честите причини за безплодие включват:
Липса на редовна овулация (месечно освобождаване на яйцеклетка)
Проблем със сперматозоидите
Запушени или увредени фалопиеви тръби
Ендометриоза – когато тъкан, подобна на тази от лигавицата на матката (ендометриума), се намира извън утробата.
Какви са рисковите фактори?

Съществуват рискови фактори, които могат да повлияят фертилността. Към тях спадат:

Възраст – плодовитостта намалява с напредване на възрастта
Тегло – наднорменото тегло или затлъстяването (с индекс на телесната маса (ИТМ) 30 или повече) намалява плодовитостта; при жените с поднорменото тегло, овулацията може да се засегне
Инфекции, предавани по полов път (ППИ) – няколко ППИ, включително хламидия, могат да повлияят на плодовитостта
Тютюнопушене – тютюнопушенето (включително пасивното пушене) влияе върху шансовете ви за зачеване и може да намали качеството на спермата;
Алкохол – най-безопасният подход е изобщо да не пиете алкохол, за да сведете рисковете за вашето бебе до минимум. Консумацията на твърде много алкохол също може да повлияе на качеството на спермата
Фактори на околната среда – доказано е, че излагането на определени пестициди, разтворители и метали, влияе върху плодовитостта, особено при мъжете
Стрес – може да повлияе на отношенията ви с партньора ви и да причини загуба на сексуално влечение; в тежки случаи стресът може също да повлияе на овулацията и производството на сперма

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Необходими ли ще са тестове за фертилност?
При първата ви среща със специалиста по фертилно здраве, той ще прегледа медицинската ви история и след това ще очертае тестовете, които вие (и вашият партньор, ако имате такъв) ще е необходимо да направите.
Те ще включват кръвни изследвания, физически прегледи и анализ на спермата. Обикновено лекарят назначава ултразвук и специализирана рентгенова снимка за изследване на матката, яйчниците и фалопиевите тръби.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ