Напишете дума/думи за търсене

Как да премахнем неприятните миризми в кухнята

Неприятните миризми в кухнята са често срещан проблем, с който много от нас се сблъскват всекидневно.

За премахването им има няколко трика, с които ще ви запознаем в следващите редове.


Най-често се борим със следните миризми:

миризми, причинени от готвене

острата миризма, разнасяща се от кофата за боклук
миризмата на застояло в съдомиялната машина и хладилника
неприятната миризма от сифона и мивката

Какво ви е необходимо:

бял оцет
тенджера
дезинфектант спрей
хартиени кърпи
гъба и сапун
сода за хляб
плитки чинии; фолио за опаковане
кубчета лед

1. Сбогом на миризмите от готвенето. За да премахнете миризмата на печена риба в кухнята от снощната вечеря, опитайте това: в малка тенджера смесете 3 с.л. бял оцет и 1 чаша вода, след което кипнете течността на котлона за няколко минути. Оцетът е киселина, а миризмата е основа – при осъществяване на контакт между двете, киселината ще неутрализира основата.

2. Неутрализирайте миризмата от кофата за смет. Ако не почиствате редовно кофата за отпадъци, миризмата на боклук може да се запечата по мебелите и стените. Създайте си навик поне веднъж седмично да я избърсвате с влажна кърпа, като обръщате повече внимание на дъното и под капака. Правете това дори и да използвате торби за смет. Накрая напръскайте цялата повърхност, отвън и отвътре с дезинфектант спрей и оставете да изсъхне.

3. Освежете домакинските електроуреди. С цел икономия на вода не изплаквате леко замърсените съдове преди да ги сложите в съдомиялната машина. Нещата обаче не стоят така за по-силно замърсената посуда. Хранителните остатъци по тях, които попадат впоследствие в съдомиялната машина, причиняват тази особена миризма в уреда. Правете следната процедура от време на време: първо почистете филтъра с хартиена кърпа; след това включете съдомиялната, без съдове вътре, на режим „изплакване“ - това ще измие всички остатъци по вътрешността; накрая оставете вратичката леко открехната, за да изсъхне машината добре отвътре.

Изхвърлете също така всички застояли продукти от хладилника, след изтичане срока им на годност те нямат място вътре. Освен неприятната миризма, която предизвикват, те могат да станат причина и за развитието на бактерии. Застоялите кубчета лед също причиняват неприятна миризма – изхвърлете ги в мивката, където ще се разтопят. Избършете рафтовете с гъба, напоена в разтвор от вода и сапун и изплакнете. Изсипете малко количество сода за хляб върху няколко плитки чинии. Обвийте ги с прозрачно фолио за опаковане и направете няколко дупки по повърхността, за по-добра циркулация на въздуха. Това ще предотврати неприятните миризми за период до 3 месеца.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

4. Прогонете миризмите от кухненската мивка. Неприятната миризма в мивката се дължи на попадналите в сифона и тръбите хранителни отпадъци. Сифонът може да бъде лесно почистен като оставите няколко кубчета лед да се разтопят в него. Редовно почиствайте маншона, отвън и отвътре, защото той е магнит за хранителните отпадъци. За финал изсипете в мивката 1/2 ч.ч. сода за хляб и пуснете топла вода.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ