Напишете дума/думи за търсене

Дискомфорт в стомахчето на бебето - на какво се дължи?

Газовете са съвсем естествени за бебетата, понякога обаче трудното им преминаване през стомашно-чревния тракт може да причини дискомфорт на чувствителните стомахчета.

Как да разпознаем дали мъничето има газове и какви мерки да вземем, за да му спестим неудобствата? Според Ари Браун, педиатър от Остин и автор на книгата "Baby 411", бебетата се хранят като по часовник, червата им се движат изключително точно и освен това произвеждат значително количество газове. Д-р Браун е на мнение, че честотата на газовете не е причина за притеснение, а наличието им не е показател за влошено здраве. И все пак, ако детето изглежда нервно и намусено, сякаш постоянно се чувства дискомфортно, криви или дърпа крачетата си, причината най-вероятно е, че задържа газове и че те не могат да преминат през червата.

В тези случаи той препоръчва да бъдат взети мерки. Например да поставите бебето легнало по корем и да започнете да го повдигате леко, придържайки го за стомахчето, като масажирате леко коремчето му. Или пък да поставите бебето легнало по гръб и да раздвижите крачетата и бедрата му така сякаш кара колело. Тези две упражнения ще създадат допълнителен натиск върху газовете и ще им помогнат да излязат по-лесно. „Можете да опитате и с приятна, топла вана, за да облекчите дискомфорта“, допълва д-р Браун.

Храненето на бебето често е съпътствано от плач, задавяния, хълцания и това води до поемане на не малко количество въздух, който впоследствие се преобразува в газове или оригвания. „Докато облекчението от оригването настъпва почти моментално, въздухът, който се превръща в газове, избира по-дълъг път, преминавайки през чревния тракт“, казва д-р Браун. Той съветва родителите да бъдат по-настоятелни в опитите си да оригват мъника след всяко хранене.

Проблемът с газовете е доста характерен за бебетата, които са на изкуствено хранене, защото енергичното разклащане на шишето при разтваряне на млякото е свързано с образуването на много мехурчета. За да се избегне това, д-р Браун препоръчва да се спазват две правила. Първо, след като млякото се разтвори, изчакайте малко преди да дадете биберона на бебето. И второ – по време на храненето, бутилката трябва да е наклонена под такъв ъгъл, че цялата гумена част на биберона да е пълна с мляко. И още нещо – хубаво е, докато храните бебето, главата му да е разположена на по-високо ниво от стомаха.

Трябва да се има предвид и още нещо – определени типове храни, предимно трудносмилаемите, също могат да бъдат причина за отделянето на повече газове. Така че, ако бебето има подобни затруднения, те могат да се дължат на неговата диета или тази на майка му. В тези случаи те трябва да се коригират.

Източник: parents.com

Снимки: Pexels.com

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ